Večeras počinje Berlinale: Festival otvara novi film Kilijana Marfija

U Berlinu večeras počinje 74. Međunarodni filmaski festival (Berlinale) na kojem se 20 filmova takmiči za glavnu nagradu, Zlatni medved.

Festival će otvoriti film "Small Things Like These" reditelja Tima Milants (Mielants) i Birmingemska banda (Peaky Blinders) sa glumcem Kilijanom Marfijem (Cillian Murphy), inače favoritom za prestižnog Oskara za ulogu u filmu "Openhajmer".

Irski film će se takmičiti za Zlatnog medveda, kao i novi filmovi Olivijea Asaje (Olivier Assayas), Brunoa Dimona (Bruno Dumont) i Matija Diopa.
 
Na spisku su još "A Traveler's Needs" sa slavnom Izabel Iper (Isabelle Hipper) i "La Cocina" meksičkog reditelja Alonsa Ruispalasijusa (Ruizpalacious) u kojem glumi Runi Mara (Rooney).
 
Na festivalu će u takmičarskom delu biti prikazan "My favorite Cake" iranskih reditelja Marijam Moghadam i Behtapa Sanehe, kojima su iranske vlasti zabranile put u Berlin.
Čuveni reditelj Martin Skorseze (Scorsese) će dobiti počasnog Zlatnog medveda.
 
Nagrade će 24. februara, dan pre zatvaranje festivala, dodeliti žiri kojim predsededava meksička glumica kenijskog porekla Lupita Niong’o (Nyong'o).
 
Na festivalu će biti prikazani i filmovi produkcije Netfliksa (Netflix), kao što je "Spaceman" u kojem Adam Sandler glumi astronauta poslatog u daleke krajeve Sunčevog sistema da bi skupljao misteriozni drevni prah.
 
Biće prikazan i Netflikskov "Supersex", priča o italijanskom porno glumcu Rokou Sifredi (Rocco Siffredi).
 
Zlatnog medveda je prošle godine dobio francuski dokumentarni film "Sur l´Adamant" (Na brodu Adaman) priči o psihijatrijskoj dnevnoj bolnici na brodu na Seni u Parizu.
Ovogodišnji 74. filmski festival biće održan u pozadini rata na Bliskom istoku i protesta protiv ekstremne desnice u Nemačkoj.
 
Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.
 
Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.