Rege muzika na listi Uneska

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.
Unesko (UNESCO) je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasleđa" koji se smatra vrednim zaštite i promocije. 
 
"Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovečnosti podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno", naveo je Unesko. 
 
Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja.
 
Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Velikoj Britaniji, gde su se mnogi Jamajčani imigranti preselili nakon Drugog svetskog rata. 
 
Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.
 
Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga. 
  • Jaa

    16.12.2018 09:45
    Bravo
    Mir, brate mir, bolje da guzim nego da puzim, mir brate, mir

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika