Kome su namenjene božićne pesme koje snimaju slavni muzičari?

Božićna muzika kao što znamo, rođena je 1963. godine, kada je Fil Spektor okupio pevače u svom studiju da bi snimili pesmu "A Christmas Gift For You From Phil Spector".
Do tada su postojale samo srceparajuće pesme i laganice, s povremenim nagoveštajem pesama prikladnih za božićne zabave. U to vreme čak je i "Elvis' Christmas Album" iz 1957. s neobičnom mešavinom svetih i svetovnih pesama, bio lišen uzbuđenja koje je mladi Prisli umeo da priredi kada je to želeo. 
 
Ipak, album je prodat u više od 20 miliona primeraka i postao je najprodavaniji Božićni album svih vremena. 
 
Spektor je napravio prvi božićni album koji je uspeo da bude prigodan ali i uzbudljiv. Zvučalo je poput božićne zabave, a ne da se uz njega drema nakon božićne večere. Na taj je način nesvesno stvorio novi žanr - slavljenički pop: maksimalistički, bez predaha, na kojem zvončići zvone u ritmu bubnjeva od početka do kraja pesme, piše "Economist". 
 
Spektorovom Božiću vratio se i Roj Vud u 'I Wish It Could Be Christmas Every Day' iz 1973, pa Maraja Keri sa "All I Want for Christmas Is You' iz 1994. Spektor je božićne pesme pretvorio u deo godišnjeg rituala koji ne donosi samo ogromnu lovu, nego ih je pretvorio u muzički pravac.  
 
Tako se danas mogu kupiti hevi-metal božićni albumi, pa funki božićni albumi, kao i pank božićne pesme. 
 
Američki gitarista Džon Fej postigao je najveći komercijalni uspeh s albumom božićnih instrumentala. Kad je shvatio da je "White Christmas" bio hit svake godine i da bi mogao da zaradi još malo novca kad bi odustao od gitarskih improvizacija, snimio je 'God Rest Ye Merry Gentlemen'.  
 
I Velika Britanija prihvatila je božićne singlove. Između 1974. i 1990. godine devet pesama od onih koje su bile prve na top-listama, bile su pesme koje slave Božić. Istovremeno u Americi, na Billboard Hot 100, božićne pesme nikad se nisu popele na broj 1. Možda su božićni singlovi izgubili sjaj. Kejti Peri objavila je pesmu "Cozy Little Christmas" isključivo na Amazon Music, što joj je donekle garantovalo da pesma neće biti instant hit.  
 
Ipak, božićni albumi postali su redovni repertoar velikih umetnika. Ove godine čak i Erik Klepton ima božićni album - njegova verzija "Jingle Bells" je toliko strašna da zahteva slušanje. Tu je i Džon Ledžend koji nudi džez-fanki verziju pod nazivom "A Legendary Christmas". Tu su i dva zasebna albuma "Christmas Party" jedan RuPola i kao i onaj "Monkeesa". 
 
Popis izvođača zapravo govori najbolje o tome u šta su se pretvorili božićni albumi - u deliće nostalgije. Oni kojima su namenjeni su danas sredovečni ljudi koji pokušavaju ponovno da pronađu svoje nekada omiljene bendove poput 'Slade' ili 'The Pogues'. To su oni koji ponovo traže "A Christmas Gift For You From Phil Spector". To se vidi i iz popisa pesama na albumu 'Monkeesa' koji sadrži pesme koje se inače nikad ne bi našle na nekom albumu namenjenom božićnoj zabavi. 
 
U svakom slučaju, zahvaljujući gospodinu Spektoru, božićne pesme vratile su se svojoj svrsi koju su imale pre ere Spektora. Zaboravite tinejdžere - oni će ionako u svojim spavaćim sobama visiti na Spotifyu, YouTubeu ili Netflixu. Međutim, u dnevnoj sobi, odrasli će navući svoje božićne pulovere i slušati božićne pesme. Pitanje je samo šta će odabrati - Bing Krozbija ili Erika Kleptona.
  • Andrija Šrek

    11.12.2018 14:48
    ...
    Koliko je meni poznato, uprkos svim zaslugama u muzičkoj produkciji, danas je "gospodin Spektor" koga toliko hvalite samo obični ubica koji služi robiju zbog svoga zločina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika