Hiljade videospotova ponovo se obrađuje u HD verzijama na Youtube-u

Universal Music Group i YouTube udružili su snage kako bi ponovo obradili poznate videospotove od standardne do HD definicije.
Hiljade videospotova ponovo se obrađuje u HD verzijama na Youtube-u
Foto: Pixabay
Tako su umetnici kao što su Dženet Džekson, Lejdi Gaga ili Lajonel Riči dobili značajno vizuelno unapređenje. 
 
Dve kompanije nameravaju do kraja 2020. godine da obrade hiljadu takvih spotova. HD verzije spotova će zameniti prethodne verzije istog spota lošijeg kvaliteta na Youtube i Youtube Music, ali će zadržati isti link, broj pregleda i lajkova kao i ranije.
 
Svaki novoobrađeni video ćete prepoznati po oznakama "Remastered" ili "Remastered in HD" u opisu videa.
 
Mnogi od starijih spotova uopšte nisu snimani u HD kvalitetu, ali nova obrada će svakako učiniti sliku mnogo jasnijom i kvalitetnijom, jednako kao i zvuk.
 
Među novoobrađenim spotovima uključeni su nekadašnji hitovi "Free Fallin" Toma Petija ili "End Of The Road" grupe "Boyz II Men" iz 1991. godine. 
 
Narednih meseci njihov broj će se povećavati.
  • Viktor

    25.06.2019 10:44
    @lala4ever
    Ne mogu ni sve holivudske 35-ice (35 mm filmovi) da prebace 4K rezoluciju, jer to zavisi od uslova i okolnosti snimanja, izvorno korišćene opreme i mnogih drugih faktora - zato ih je toliko malo onih iz 20. veka do danas izdato u 4K rezoluciji (mahom oni najskuplji).
  • Marija NS

    25.06.2019 10:12
    Našminkano, ništa više od toga
    Upravo odgledala ta dva zamenjena Petijeva spota: jeste bolje nego ranije, ali i dalje ni blizu pravim HD spotovima, bar što se tiče oštrine.
  • lala4ever

    25.06.2019 07:26
    @Ja & re:
    Sve što interpolacija i ostale tehnike "šminkanja" mogu da učine analognom videu (izvorno SD rezolucije) jeste da samo donekle pročiste sliku, tj. uklone šum analognog porekla ("granule" u slici), ali NE i da efektivno povećaju oštrinu slike da bi bila rame uz rame sa pravim HD materijalom, što se vidi golim okom na ta dva remasterovana spota Toma Petija (plafon-rezolucija analognog videa je 720 x 576 za PAL/SECAM i 720 x 480 za NTSC - DVD i Blu-ray SD specifikacija).

    U-matic (1971-1982), iako profi format, nije puno oštriji od VHS-a i obične Bete, a Betacam SP (1986-1998) je najjači analogni SD format, na nivou DVD-a.

    Poređenja radi, probajte da svoje VHS snimke digitalizujete u 8K rezoluciji, pa se uverite sami da li su imalo oštriji nego kada ste ih prvi put prebacivali na DVD.

    Jeste slika u ovom slučaju malo bolja nego ranije, ali kada se uporedi sa pravim HD materijalom (bilo kojim današnjim spotom), razlika u oštrini je i dalje drastična.

    Što se tiče analognih filmova, 4K je plafon za 35 mm, a 8K za 70 mm.

    P.S. Dobro je što ne pokušavaju da ih još i nasilno konvertuju u 16:9 format odsecanjem gornje i donje ivice, već su ih ostavili u izvornom 4:3, budući da YT inače vrvi od tako unakaženog materijala - čak i na Vevo kanalima.

    A zamena videa na YT uz zadržavanje postojećeg broja pregleda i lajkova je privilegija samo diskografskih kuća, ali ne i "običnih" korisnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika