Kultni Franci Blašković i G.U.W. objavili 90. album - "Profiteri svih zemalja: ujebinite se"

Kultni istarski muzičar Franci Blašković i sastav Gori Ussi Winnetou objavili su svoj 90. album pod nazivom "Profiteri svih zemalja: ujBinite se".
Franci Blašković i Gori Ussi Winnetou više od tri decenije objavljuju albume. Sve je počelo sa "Addio Pola" 1986. godine, a pesma po kojoj je nazvano prvo izdanje benda do danas je ostala jedna od najpoznatijih ostvarenja. 
 
Istarski alternativac ubrzano izbacuje albume od 2004. godine, pa je tako do 2008. uspeo da objavi 43 albuma. Svoj poslednji album Franci je ostavio na slušanje i besplatno preuzimanje slušaocima Radio Rojca, pa nove pesme Gori Ussi Winnetou-a možete da poslušate OVDE. Na nešto više od pola sata Franci je otpevao pet novih pesama.
 
"Profiteri svih zemalja: ujeBinite se", prati i poruka "je*o ti bas mater", a album je omaž vukovarskom piscu Milanu Marinković i njegovoj knjizi "Postelja od gavranovog perja". Iz tog razloga Franci i čita deo iz pomenute Marinkovićeve knjige.
 
"Smrt je overdose življenja", poručuje 72-ogodišnji Franci nakon uvoda u album. Poznatog Francijevog cinizma i ironije ne nedostaje, pa tako nastavlja sa tvrdnjama da "zlo nije tako veliko zlo ako ga odradimo između dve molitve" ili da "dobro plasirana mržnja je proizvod koji može doneti ogromnu zaradu za kratko vreme".
 
 
"Revolucija je završena onda kad se napune džepovi onih koji su je započeli, a najnovija domovina opet postane krava muzara, koju, kao i svaku do sada, samo odabrani mlekari mogu pomusti. Ali kad se stari zgrtači zasite, opuste se i postanu slabi, dosade istoriji i ona na scenu pušta nove, one nestrpljive, spremne da ruše, da bi posle i oni na obnovljenim zgarištima mogli početi zgrtati", referiše Franci u delu u kom čita "Postelju od gavranovog perja.
 
Vođa "Lige za boj protiv turizma" i na ovom albumu se osvrće na turiste koji u velikom broju dolaze u Istru, a kojima se Blašković, naravno, protivi. Osim toga, na 90. albumu kritikuje i američki imperijalizam i globalizam, finansiranje "renesanse nacional-fašizma", izazivanje ratova, haosa, bratskih klanja, uz ključnu poruku - "All for the money".
 
Blašković je poznat i po saradnjama koje je ostvario ostvario tokom dosadašnje karijere, a najznačajnije su one sa KUD Idijotima, Markom Breceljom, dok je na album "Nek se širi vira Isusova!" otpevao pesme Predraga Lucića. 
 
  • Jednom

    10.08.2019 18:08
    Recju
    Legenda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika