Tom Vejts - Privatni istražitelj svog i naših života

Tomas Alan Vejts, jedan od najvećih pesnika u svetu muzike, napunio je 70 godina 7. decembra ove godine i jedan od poklona koje je dobio bio je tribjut album "Come On Up to the House: Women Sing Waits".
Na ovom albumu poznate muzičarke poput Rozen Keš, Alison Murer, Ajmi Man i Peti Grifin napravile su obrade nekih od Vejtsovih najvećih hitova. Murer je povodom ovog albuma navela da je Vejts sve što "svi mi želimo da budemo".
 
"On je potpuni umetnik koji naizgled vidi celu sliku odjednom i zna kako da je predstavi kako bismo svi mogli učiniti isto", objasnila je Murer. 
 
Upitana šta je to što inspiriše žene da pevaju Vejtsa odgovorila je jednostavno: "Srce".
 
 
Ipak, Vejtsovu muziku, a naročito liriku, više od svega je obeležila iskrenost. Baš poput Hantera Tompsona, izumitelja "gonzo" novinarstva, koji se vozio sa bajkerskom bandom "Anđeli pakla" i pisao o njima, tako je i Vejts predstavnik "gonzo" liricizma u muzici. Kada peva o zadimljenim barovima, ispijenim čašama, punim pepeljarama, pijancima, prostitutkama, poniženju i mraku, možemo biti sigurni da se te scene nisu odvijale samo u njegovoj glavi, već da ih je zapravo proživeo. 
 
Njegovo pesništvo nikada nije osporavano ni od strane kritičara, ni od publike, ali kada je upitan da li on sam sebe smatra pesnikom, oštro se protivio ovoj "etiketi". Sebe radije vidi kao "profesionalnog prisluškivača i posmatrača". Pesme su, za njega, "zanimljive stvari koje možeš uraditi sa vazduhom". Svoju veštinu pripisuje i tome što je pomalo i "privatni istražitelj". Pored toga, pomalo je i scenarista, budući da njegove pesme često imaju strukturu filmskog scenarija sa jasno definisanim likovima i radnjom koja teče hronološki. Njegove male "posleponoćne hronike" zajedno čine serijal sve prljavštine ovog sveta, ali i lepote u njoj. 
 
Sam Vejts igra ulogu lika izvan vremena u kom živi, pa za sebe kaže da živi "naopačke": "I kada sam bio dete, želeo sam da budem starac. Oni su bili ti sa velikim pričama, kul odećom i sjajnim šeširima. Želeo sam da odem tamo."
 
Pošto putovanje kroz vreme još nije izmišljeno, vreme je putovalo kroz Vejtsa i donelo nam ga ovakvog kakvog ga poznajemo - ispunjenog bluzom, ukrašenog šeširom i okruženog duvanskim dimom. 
 
Ono što mnogi izdvajaju kao najkarakterističnije kod ovog muzičara je glas "natopljen u bure burbona, potom ostavljen u dimnjaku na nekoliko meseci, da bi bio izvađen i pregažen kolima". Upravo takav glas, ispunjen prljavštinom i grubošću, ima neverovatnu sposobnost da iznese melodiju i da, paradoksalno, razoruža lepotom. 
 
 
Prvi studijski album "Closing Time" objavio je 1973. godine. Na njemu su se našli neki od najvećih Vejtsovih hitova poput "Martha", "Grapefruit Moon", "I Hope That I Don't Fall in Love with You" i "Ice Cream Man". Samo godinu dana kasnije objavljen je "The Heart of Saturday Night", njegov verovatno "najdžezi" i najslikovitiji album, obeležen numerama poput "The Heart of Saturday Night" i "San Diego Serenade". Pre kultnog "Rain Dogs" izdati su "Small Change", "Foreign Affairs", "Blue Valentine", "Heartattack and Vine" i "Swordfishtrombones".
 
Usledili su "Franks Wild Years", "Bone Machine", "The Black Rider" i "Mule Variations", da bi nam 2002. pokazao da još ima šta da ponudi sa "Alice". Na izdanju iz 2004. godine "Real Gone" našle su se zaista maestralne "Dead and Lovely" i "Baby Gonna Leave Me". Poslednji album "Bad as Me" Vejts nam je doneo 2011. godine, što za ovog muzičara glasa punog šljunka ne mora da znači kraj. 
 
 
Pored klavira, komponovanja i pisanja tekstova, Vejtsu nije strana ni gluma, pa se tako tokom svoje duge karijere pojavio u više od 30 filmova, sarađujući tako sa Fransisom Fordom Kopolom, Džimom Džarmušom, Terijem Gilijamom, braćom Koen, Martinom MekDonahom i drugima. Kao glumac, jednako je upečatljiv kao što je i kao muzičar. Ukrade svaku scenu u kojoj se pojavi dajući posebnu težinu filmu. 
 
 
Povodom Vejtsovog sedamdesetog rođendana, u Radio kafeu (Miletićeva 45), u nedelju, 29. decembra, organizovaće se veče posvećeno Tomu Vejtsu, na kojem će prisutni gledati dokumentarni film, slušati Vejtsovu muziku i piti Vejtsovo omiljeno piće, viski, po sniženim cenama. Opširnije OVDE.
  • Bora

    28.12.2019 09:55
    Jedan takav tribjut su objavile poznate pevačice i glumice pre desetak godina kao dupli CD sa 40 pesama. Među njima su bile Dajana Kral, Neko Kejs, Skarlet Johanson, Nastasja Kinski, Džejn Birkin, Nora Džons, Tori Ejmos, Merijen Fejtful...
  • Petar

    27.12.2019 15:56
    Da, to je pevac i umetnik a ne Darko Lazic :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika