Istraživanje pokazalo: Pop muzika sve glasnija i jednoličnija

Moderna pop muzika je preglasna i sve melodije zvuče isto, navode istraživači koji su analizirali pesme nastale od 1955. do 2010. godine.
Istraživanje pokazalo: Pop muzika sve glasnija i jednoličnija
Foto: Pixabay
Istraživači su analizirali arhivu poznatu kao "Milionska grupa" (The Million Song Dataset) i otkrili su da su pesme "postale glasnije i homogenizovanije u smislu akorda i melodija".
 
Naučnici su uzeli ukupno 464.411 melodija i upotrebili, kako je navedeno, "dinamičke procese na kompleksnim umreženim sistemima da bi ustanovili veze i pronašli statističke obrasce".
 
Džoan Sera, autorka studije i stručnjak za veštačku inteligenciju španskog Nacionalnog veća za istraživanje, u izjavi za Rojters kaže da su "dobili numeričke pokazatelje da je različitost prelaza između kombinacija nota (akordi plus melodije) u poslednje vreme smanjena".
 
Istovremeno, naučnici su zaključili da muzički tehničari "čine muziku sve glasnijom jer ona tako zvuči novije".
 
Muzika postaje jednoličnija, što ometa izgradnju dobrog ukusa, koji je potreban da bi se moglo uživati u umetnosti, zaključak je istraživanja.
 
Analizu opadanja muzičkog kvaliteta i vizuelno prikazivanje istraživanja objavio je portal "Science".
  • Doža

    13.06.2020 16:57
    Ko je bio na srpskoj svadbi, tom nikoja muzika nije preglasna!
  • Slobodan

    12.06.2020 23:06
    Počelo sa U2. Ili su oni prvi shvatili sta treba raditi ...
  • Fočo

    12.06.2020 21:50
    Dok je nama Pinka i rakije, nema nikih problema!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika