Prvi put od osamdesetih u SAD prodato više gramofonskih ploča nego diskova

Prvi put u poslednjih 30 godina, u Sjedinjenim Američkim Državama gramofonske ploče prodaju se bolje od kompaktnih diskova, objavilo je američko diskografsko udruženje RIAA.
Prvi put od osamdesetih u SAD prodato više gramofonskih ploča nego diskova
Foto: Pixabay
U prvoj polovini 2020. godine, fanovi su potrošili 232,1 miliona dolara na ploče, a na diskove 129,9 miliona.
 
Međutim, ukupna prodaja fizičkih nosača zvuka je pala za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu, što RIAA pripisuje zatvaranju muzičkih prodavnica u vreme pandemije.
 
Ploče su u ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka učestvovale sa 62 odsto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila, čiji su povratak podstakli kolekcionari i hipsteri, nostalgični za stranom A i stranom B.
 
Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje strimingom, koji u ukupnoj prodaji muzike učestvuje sa čak 85 odsto. Prihodi striming platformi, poput Spotify, Apple Music i Amazona, iznosili su 4,8 milijardi dolara.
 
Zatvoreni u kućama tokom pandemije, ljubitelji muzike se sve češće pretplaćuju na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 miliona, odnosno 24 odsto više nego u prvom delu 2019.
  • Vinil

    12.09.2020 12:54
    Normalno. Ljudima je puna kapa idiotskih izuma koji unistavaju kvalitet zvuka a prave vece pare muzickim kompanijama zbog jeftinije proizvodnje. Samo idioti placaju za mp3 ili cd koji postaje neupotrebljiv zbog male ogrebotine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika