"Led Cepelin" dobio sudsku bitku o pravima na "Stairway to heaven"

Britanska rok grupa "Led Cepelin" zvanično je dobila sudsku bitku započetu pre šest godina kada je jedan kalifornijski bend podneo tužbu zbog plagijata svetski poznate pesme "Stairway to heaven" iz 1971.
Vrhovni sud SAD kojem su se na kraju obratili podnosioci tužbe, odbio je da raspravlja o tom slučaju, čime ostaje validna prethodna sudska odluka prema kojoj je čuveni bend zaista autor pesme koja je postala rok klasik.
 
Sud je pre šest godina razmotrio prvi put tužbu podnetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pesme nisu delo gitariste Džimija Pejdža već deo pesme "Taurus" kalifornijskog benda "Spirit" iz 60-ih godina.
 
 
Tužbu nije podneo američki bend, već naslednici.
 
Pesmu "Taurus" je 1968. izdao bend "Spirit", a autor pesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija, ranije je u nekoliko navrata rekao da je "Led Cepelin" nastupao nekoliko puta na mestima gde je nastupao i "Spirit" i da je grupa mogla da čuje pesmu.
 
 
Pesma "Taurus" traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi "Led Cepelina" se navodno čuje jedan minut te pesme i to na samom početku.
 
"Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni 'hvala' rekli", rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.
 
Taj muzičar je zadržao mnoge novinske članke i priče o plagijatu koje su navele njegove bližnje da pokrenu sudsku proceduru.
  • Nemanja

    06.10.2020 17:18
    During the war...
    Dok sam pomalko udarao u gitaru, kad god bih mislio da sam nešto iskomponovao što zvuči pristojno i okej, čak i dobro, ispostavilo se da sam samo "skinuo" neku već postojeću deonicu...

    Da me ubiješ, ja ovde čujem bukvalno jedan akord (razložen) koji mi liči na Stairway (ili obrnuto). U svakom slučaju, struktura je toliko drugačija, da sve i da je Pejdž direktno i ciljano maznuo, opet bi to bio "prepev" a ne plagijat.
    Ne slušam nešto bluz, npr, ali tamo ima toliko istih deonica, strofa i refrena, da bi tužakanje oko copyrighta odgajilo desetine generacija advokata.
  • Sir Nose

    06.10.2020 09:23
    pa jeste ista melodija no su englezi to razvukli sa dugom gitarskom solo deonicom... pazite,muzika ima 12 tonova te je odavno sve prepevano/prepleteno samo moras biti dobro stos kaze'potkovan'znanjem pa da napravis super pesmu koja na keca ulazi u uvo svakom a tu istu je neko vec snimio pre 60god(primer)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".