VIDEO: Pesma za Evroviziju zbog reči "đavo" izazvala spor crkve i vlade Kipra

Kiparska pravoslavna crkva i vlada te zemlje upleli su se u spor oko pesme kojom će se ta zemlja predstaviti na Evroviziji u maju, a u srži spora je izraz "đavo".
Pesma "El Diablo", što je španska reč za đavola, koju peva Elena Cagrinu, na udaru je kritika jer govori o đavolu, kako i sugeriše naslov.
 
U izjavi u utorak uveče, Pravoslavna kiparska crkva pozvala je vladu da povuče pesmu, a vlada je to odbila da učini.
 
Onlajn peticiju protiv pesme je potpisalo više od 16.000 ljudi.
 
Vlada bi trebalo da otkaže učešće te pesme u takvom obliku, objavila je Crkva.
 
"Zamenite taj izraz nekim drugim koji odražava našu istoriju, tradiciju i ono za šta se zalažemo", saopštila je Crkva.
 
Portparol kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa govorio je u sredu o "umetničkoj slobodi".
 
"To je muzičko takmičenje, nemojmo mu pridavati nepotrebnu dimenziju", rekao je Viktoras Papadopulos za kiparsku TV Alphanews.
 
U petak je kiparska nacionalna tv mreža (RIK) primila anonimne pretnje da će joj biti zapaljeno sedište. Državna televizija tada je objasnila da pesma ne odaje počast đavolu, već govori o borbi između dobra i zla i mladoj ženi koja želi da se oslobodi loše veze.
 
Autori pesme "El Diablo" su Džimi Tornfeld, Lorel Barker, Oksa i Tomas Stengard.
 
Ovogodišnja Evrovizija, koja je bila odložena zbog pandemije virusa korona, trebalo bi da se održi u holandskom gradu Roterdamu od 18. do 22. maja.
 
  • Јое

    05.03.2021 10:14
    @@Јое
    Хришћани не верују у "сотону", већ у Господа, васкрсење мртвих и вечни живот.

    Када неко позива на "ослобођење од религије" он у ствари жели да каже "мрзим хришћане и желим све да их истребим са лица Земље", али нема храбрости да то тако јасно и јавно каже.

    Када неко каже "стоп цензури" тада углавном мисли "мрзим твоје мишљење и тебе и све оно што представљаш, јер имаш храбрости да се супротставиш мом вређању тебе и твојих ставова". Док год се вређају хришћани то се назива "слобода говора", када се хришћани побуне и кажу да је доста било вређања, тада се тај њихов позив на престанак вређања назива "цензуром слободе говора".
  • Miki

    05.03.2021 03:23
    Religija nije crtani film kako je opisuju ateisti... Religija se zloupotrebljavaju, tacno, ali..religija je iskustvo coveka od postojanja, šta bi bilo sa čovekom da ga nije oblikovala religija? Dokle će dogurati ateisti bez religije? Naravno znamo, do religije koja je drugačija od ostalih, do djavolove!
  • Andrija Šrek

    04.03.2021 13:56
    ...
    A paz' ove budale...EEEEj, ljudi, pa to je sve zajebancija, umetnička sloboda, alo, ne postoje ni bog ni đavo! Šta im je???
    Ustvari dobro, šta se palimo, naravno da oni znaju da ne postoje ni bog ni đavo, samo pokušavaju da naprave neki marketing za ovu, realno, dosta lošu pesmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika