VIDEO: Snima se dokumentarac o pesmi "Bella ciao"

U toku je snimanje dokumentarnog filma o pesmi "Bella ciao" koji bi trebalo da se emituje 15. decembra na programu RAI-1.
VIDEO: Snima se dokumentarac o pesmi "Bella ciao"
Foto: Pixabay
Sa više od milijardu pregleda na društvenim mrežama, "Bella ciao" je poslednjih godina najslušanija italijanska pesma na svetu.
 
Postala je simbol borbe i otpora širom sveta. U poslednjih 25 godina pevali su je učesnici brojnih pobuna, protesta i štrajkova, od učesnika "Arapskog proleća", do demonstranata koji su učestvovali u pokretu #occupy USA i #occupy Mumbai.
 
Pevali su je oni koji su protestovali protiv globalizacije, bila je himna boraca protiv klimatskih promena, demonstranata u Sudanu, pevana je na sahrani ubijenih karikaturista francuskog časopisa "Šarli Ebdo", a pevali su je i učesnici protesta u Turskoj, Čileu i Libanu.
 
Ali, istovremeno je postala i tipičan fenomen globalizacije – simbolična pesma u Netflixovoj seriji "La Casa de Papel", džingl za prodaju nekih proizvoda u Meksiku ili muzika za promociju Netflixa u Saudijskoj Arabiji.
 
"Uvereni smo da je ova pesma nasleđe svih nas i da ćemo kroz ovaj dokumentarni film otkriti njenu globalnu važnost", rekao je kreativni producent Palomar DOC Andrea Romeo.
 
Rediteljka filma Đulija Đaponezi najavljuje nove i neke manje poznate pojedinosti o pesmi, koje je, kako je rekla, otkrila tokom višegodišnjeg istraživanja i priprema za snimanje dokumentarca.
 
Kao znak podrške svima koji se, na svoje načine, bore sa svetskom pandemijom i posledicama koje ona nosi, specijalnu izvedbu pesme "Bella ciao" snimila je u martu prošle godine Opera Srpskog narodnog pozorišta.
 
 
Svoju verziju popularne šesme izveo je, u kućnoj radinosti, i novosadski "Pop Hor Radio".  
 
  • Bela

    06.06.2021 18:40
    Pop Hor Radio
    Predivno !!! Svaka cast !
    Do Revolucije jos malo treba pricekati.
    Jedva cekam da pogledam dokumentarac .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".