Počinje Nišville Jazz Festival

Nišville Jazz Festival počinje danas i traje do 15. avgusta u Nišu, dok glavni program kreće 12. avgusta, sa poznatim imenima kao što su Stenli Džordan i Deril Džons.
Počinje Nišville Jazz Festival
Foto: Pixabay (ilustracija)
Amerikanac Stenli Džordan predstaviće poseban koncept - opus Džimija Hendriksa, a biće i kompletno odeven kao slavni gitarista.
 
Bivši član grupe "The Rolling Stones" roker Deril Džons takođe je jedan od aduta, a nastupaće sa američkim sastavom "Stone Raiders" i kolegama Vilom Kahunom i Žan Polom Borelijem. Svirao je sa legendom džeza Majlsom Dejvisom i, kako kaže Blagojević, Džons vapi da svira džez, a ne stalno rok muziku.
 
Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača, jer smotra se ne odnosi samo na koncerte, već i na pozorišne predstave, filmske projekcije, strip festival, promocije, izložbe.
 
Milan Stanković, lider fank grupe Sevdah Baby, učesnik je Nišvilla 13. avgusta, sa gošćom Ivanom Vladović. 
 
Od ostalih imena, publika će imati priliku da gleda koncerte Orkestra "Impresija" sa Bojanom Stamenov i Zoranom Šandorovim, Gorana Bregovića i Nišville Big benda, a od domaćih umetnika predstaviće se i Tanja Jovićević, alternativni rok sastav "Kanda, Kodža i Nebojša", Dragan Milovanović sekstet, Uroš Perić i Mambo Stars.
 
Osim Glavnog programa na Platou Niške tvrđave, događaji će se odvijati na raznim scenama Niša - River stage, Midnight Jazz dance, Open stage, Welcome stage.
 
Na tim pozornicama će nastupati grupe Šinobusi, Zašto Kafka?, Bas i stega, Nesvrstani, Prljave sestre, Baswing, Popečitelji, Highlanders, kao i Sana Garić i hrvatska pevačica Natalee.
 
Nišville jazz teatar kao poseban segment festivala od 6. do 9. avgusta donosi osam predstava, od kojih je čak sedam inostranih.
 
Direktor Ivan Blagojević režirao je festivalsku produkciju - mjuzikl "Fantom iz opere" Endrua Lojda Vebera, za sam kraj pozorišnog programa, u saradnji sa Art Centrom Polifonija iz Severne Makedonije i Nišville fondacije.
 
U ovoj selekciji su i predstave iz Rio de Žaneira (Brazil), Amsterdama (Holandija), Tuluza (Francuska), Tirane (Albanija), Sofije (Bugarska), Leće (Italija) i Beograda.
 
"Nišville Movie Summit" od 8. do 15. avgusta predstavlja filmski program igranih i dokumentarnih ostvarenja, od skoro 100 naslova u pet zasebnih celina, a program "Striporama" je međunarodni festival stripa i pop kulture na Niškoj tvrđavi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika