Novitet na Radiju 021: Pesma Dejvida Bouvija koja je lutala decenijama

Nekim pesmama je ponekad potrebno četiri ili pet decenija putovanja kroz vreme kako bi konačno stigle do naših računara, telefona, plejera i gramofona.
Brojne su prepreke – ponekad je numera pogrešno promovisana, nekad su pesme pogrešno shvaćene ili ispred svog vremena, a često su i izdavačke kuće deo problema. 
 
"You've Got a Habit of Leaving" je numera koju je 1965. godine napisao osamnaestogodišnji Dejvi Džouns za njegov rokenrol sastav The Lover Third. Bila je to "mod rock" pesma ispirisana radom grupe The Who, ali nije pronašla pravi put do većeg broja slušalaca. 
 
Odmah nakon ovog izdanja Dejvi Džouns je promenio ime u Dejvid Bouvi i kao što vam je poznato u narednim decenijama nekoliko generacija je imalo privilegiju da uživa u umetnosti jednog od najvećih autora u istoriji popularne muzike. 
 
Godine 2000. i 2001. Bouvi je odlučio da snimi nekoliko novih pesama, ali i da napravi neku vrstu omaža svojim starim pesmama. Posebno se osvrnuo na šezdesete i njegovu prvu mod-rock fazu. Tako je početkom novog milenijuma ponovo snimljena pesma koju je davne 1965. potpisao mladi Dejvi Džouns. 
 
Album nazvan "Toy" bio je snimljen i spreman za distribuciju, ali je izdavačka kuća Virgin/Emi odbila da ga objavi, verovatno smatrajući da im neće doneti veliku zaradu. Prema rečima producenta Tonija Viskontija, Dejvid je bio slomljen, album nikada nije objavljen i nakon ovog incidenta, raskinuta je saradnja sa kućom Virgin/Emi. 
 
Dvadeset godina kasnije, tačnije 26. novembra 2021. godine pojaviće se nova Bouvijeva kompilacija, box set "Brilliant Adventure (1992. - 2001.)" čiji je deo i neobjavljeno izdanje "Toy". Iako je putovala 56 godina jedna mladalačka rokenrol pesma, nakon remonta i velikog servisa, ponovo je pred novim i starim fanovima velikog Dejvida Bouvija.
 
Najnoviju muziku na Radiju 021, ali i posebno kreirane liste, možete da slušate na našoj novoj platformi radio021.rs:
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika