VIDEO: Bristol - zelena i kokainska prestonica, dom benda Idles

Bristol je čuven po svojoj luci, arhitekturi i bogatoj, odnosno originalnoj umetničkoj sceni.

Ako pogledamo nekoliko vesti u kojima glavnu ulogu ima ovaj grad na granici Engleske i Velsa, lako ćemo zaključiti da je često reč o lideru u regionu, da upotrebim ovu popularnu floskulu. 

Tako je Bristol 2015. godine proglašen za evropsku zelenu, odnosno ekološku prestonicu, a četiri godine kasnije isti grad bio je opet prvi u Evropi, ali sada po količini konzumacije kokaina. To je otkriveno analizom otpadnih voda, a do tada neprikosnoveni Amsterdam morao je da se zadovolji drugom pozicijom.

Dakle, reč je o prilično živopisnom, ponekad i kontroverznom mestu za svakog stvaraoca. Možda onda ne treba da nas čudi što su na ulicama Bristola stasali genijalni grafiti umetnik Banksy ili koator originalne britanske verzije serije "The Office" Stephen Merchant. No, kao što je to uvek slučaj sa velikim sredinama, do pravog gradskog identiteta i kvaliteta stižemo samo ako zavirimo u podrume, klubove, ateljee i skrivene skvotove. Na takvim mestima početkom devedestih stvorena je jedinstvena supkultura, koja će kasnije prerasti u globalni muzički fenomen – trip hop ili "Bristol sound". 
 
Jednostavno opisano, tih dana kada je stvarana scena nije bilo predrasuda – hip hop je upoznao elektroniku, a dab i rege su se družili sa hausom i psihodelijom. Gradska muzička scena je u jednom trenutku, ili bar na nekoliko godina, ostavila u retrovizoru London, Mančester i Liverpul. Bristol je još jednom postao lider u regionu (i šire), pre svega zahvaljujući internacionalnom uspehu izvođača kao što su Massive Attack, Tricky i Portishead, nešto kasnije Kosheen i Roni Size.
 
 
Iako još uvek imaju obožavaoce širom sveta, pa i u našem gradu, zlatno vreme trip hop bendova odavno je iza nas. Ipak, Jugozapadna Engleska umiriti se ne može i grad heroj ove priče ponovo je izbacio jedan bend u muzičku ligu šampiona. Idles, osnovani 2009. godine mukotrpno i tvrdoglavo su krčili put do sve većih bina i sada uživaju kultni status kao retko koji rok bend osnovan u poslednjih 10-15 godina.
 
Oni nisu grupa sa svakoga, imaju postpunk etiketu, ali često im pesme nisu konvencionalne i ne prate uvek pravila određenog žanra. Da, ponekad će napisati melodičniju pank pesmu idealnu za haos na koncertima, ali već sledeća numera na repertoaru će biti sporija nojz kompozicija sa minimalističkim aranžmanom. Razlog zašto su Idles u muzičkoj štampi često nazivani "najbitnijim bendom današnjice" leži u iskrenom pristupu svim temama, bez obzira na to da li se osvrću na društveno-političke okolnosti ili kada frontmen Joe Talbot peva o svojoj prošlosti i demonima.  
 
Tokom snimanja prvog albuma "Brutalism"  Talbotu je nakon teške bolesti preminula majka, što ga je posebno pogodilo, ali i inspirisalo da piše pesme o položaju žene u konzervativnom društvu, procesu žaljenja i značaju razgovora kada ljudi pomisle da su na dnu. Ovo izdanje britanski list Guardian ocenio je kao najiskreniju ploču 2017. godine i to je epitet koji i danas prati ovaj bend. 
 
Brutalno, bez povlačenja ručne kočnice i kalkulisanja progovaraju o Bregzitu, imigraciji, disfunkcionalnim porodičnim odnosima, bolestima zavisnosti i posebno o mentalnom zdravlju. Na stranu uvek visoke ocene u štampi, publika je ta koja je vrlo rano prepoznala jednu autentičnu beskompromisnu bristolsku ekipu. Koncerti sastava Idles, od Londona do američke zapadne obale rasprodati su mesecima unapred.
 
 
Četvrti studijski album "Crawler" objavljen je u petak, 12. novembra, i prvi utisak je da je grupa samouvereno krenula u novom muzičkom smeru. Manje je hitova na prvu loptu, ako su takve hitove Idles ikada i imali, ali tu je poneka klasična postpunk stvar u maniru Joy Division, a iznenađenje je i uslovno rečeno balada "The Beachland Ballroom". 
 
Neki će slušajući ovo izdanje možda prepoznati male trip hop omaže sugrađanima Massive Attack. Ipak, veći deo albuma je mračniji od prethodna tri i kako je u prvim recenzijama navedeno, deluje kao da je grupa rešila da prestane da gleda i kritikuje društvo sa strane. Čini se da su se svesno odlučili da naprave reset, te da se više bave sobom, svojim manama i životnim dilemama, a iako su napravili ozbiljan zaokret u karijeri, velika podrška fanova širom sveta im omogućava da muzički istražuju i eksperimentišu koliko god to žele.  
 
Muziku sastava Idles možete da slušate na našoj novoj platformi radio021.rs:
 
  • pape

    15.11.2021 15:01
    Iju
    Idles, hipster rokeri! Bristol predivan!
  • Stole

    15.11.2021 10:27
    Sjajni i uzivo!
  • Marko

    15.11.2021 09:44
    To bre
    IDLEEESSS!! Jako, iskreno, kidalica, poceo sam sa Mother, nastavio sa ostalim. Od svih mogucih najvise bih voleo na njihov cert da odem..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika