Johnny Marr: Diskretni gitarski heroj iz Mančestera

Gitarski bog je prilično izlizana fraza ali ljudi vole da je koriste. Najviše fanova rok muzike klanja se hard rock ili heavy metal božanstvima.

Na različitim terenima, od internet foruma do kafanskih stolova, u toku su beskrajne i besmislene rasprave ko je najbolji gitarista. Da li je to Jimmy Page. Eddie Van Halen, Jeff Beck, Eric Clapton, Jimi Hendrix ili možda Steve Vai. 

Ta sam imena najčešće čuo dok smo ispijali peto pivo za šankom jedne od kafana na Grbavici. Vade se telefoni, puštaju se pesme, a kao dokazni materijal u 90 odsto slučajeva koristi se solo tehnika sviranja. "Vid' sad ovaj rad", "Pogle'kako je opleo", "Al' ga je upacio u petu brzinu". 

Definitvno, antologijske solo deonice mnoge su gitariste postavile na rokerski pijadestal. I ja volim klasični solo u rok muzici, ne mogu lagati, ali me ipak brže kupi dobar rif poput "Rebel Rebel" od Bowie-a ili "Kick Out The Jams" od grupe MC5. Posebno mesto u mom srcu ima "snajperista" Wilko Johnson i njegov rad u sastavu Dr Feelgood. Dakle, nije sve u solaži, ima nešto i u stavu, odnosno stilu sviranja ritam gitare.   
 
 
Sa novim talasom u svet popularne muzike stigli su sveži pogledi na strukturu pesme, produkciju i stil sviranja. Sredinom osamdesetih talentovani mladić iz Mančestera je postao gitarski heroj nove generacije zbog svog revolucionarnog i originalnog pristupa instrumentu. 
 
Johnny Marr je uspevao da zvuči kao ceo bend, može vam se učiniti da u isto vreme svira tri harmonije - razlaže akorde, svira rifove i dodaje tek poneku solo notu. U tri ujutru da vas neko probudi i pusti četiri sekunde muzike grupe The Smiths, prepoznaćete Johnny Marr-a i magični zvuk Rickenbacker gitare. 
 
Njegov uticaj je ogroman i usuđujem se da kažem da ga bar po ovom kriterijumu možete staviti rame uz rame sa gitarskim teškašima sa početka teksta. Marr je presudno uticao na zvučnu sliku celog britpop pokreta, od sastava The Stone Roses, Oasis i Blur do grupa Ocean Colour Scene i The Coral. Bendovi alternativnije provinijencije ga takođe priznaju za uzora, to je više puta potvrdio gitarista Radioheada Ed O'Brien, a Marr-ova muzika je i u srcima indie-pop hitmejkera The Killers. 
 
 
Nakon raspada Smithsa, Johnny nije bio deo glavne muzičke struje kao na početku karijere, ali je bio vredan i bilo ga je svuda. Nastupao je sa post pank sastavom The The, a sa Bernardom Sumner-om (New Order) osnovao je uspešnu supergrupu Electronic. Devedesete je uglavnom proveo kao veoma tražen studijski muzičar, da bi u 21. veku ponovo snimao dobre albume sa grupama Modest Mouse i The Cribs. 
 
Fanovi verovatno nisu verovali da će ikada čuti kako Marr peva, ali 2013. on se odlučuje za hrabriji pristup i počinje njegova solo karijera. Na izdanjima koja su usledila ("The Messenger" "Playland" i "Call the Comet") preuzima kompletnu kontrolu, on je pevač, gitarista i producent svojih ploča. 
 
Sva tri izdanja ulazila su u top 10 britanske lestvice albuma, a uživo i u spotovima Rickenbacker je zamenio sa Fender Jaguar gitarom. Reč je o specijalnom "Johnny Marr izdanju" jaguara koje je napravila kompanija Fender, čime je na još jedan način potvrđen njegov status kod publike, ali i kolega muzičara. 
 
 
Za februar 2022. godine ovaj skromni gitarski heroj iz Mančestera najavio je dupli album "Fever Dreams Pts. 1-4". Ako možemo da sudimo po prvim singlovima koji su već objavljeni, biće to ploča na kojoj neće nedostajati indie pop hitova poput pesama "Tenement Time" i "All These Days". Ipak, Marr je takođe eksperimentisao sa elektronskom, odnosno house muzikom i verovatno se podsetio pesama koje je pravio devedestih u sastavu Electronic, a te uticaje možemo čuti u još jednom novom singlu "Spirit Power And Sound"
 
  • Марина

    08.12.2021 23:09
    Да вам разбијем заблуду да првосрбијанке и првосрбијанци слушају само синане, шабане и јашаре, највећи ИКАДА је Џон Сквајер, па Мајк Макриди и онда Џери Кантрел. Бољих, нажалост, неће бити. Највероватније, никаквих неће бити.
  • Dr.Srx

    06.12.2021 15:15
    Adam Jones najbolji gitarista Ikada, čovek se ne pomeri za 2h svirke, a ubije od prvog tona
  • Бане

    06.12.2021 14:03
    Madchester
    Двојица најбољих гитариста из Манчестера, Johnny Marr (The Smiths)и Billy Duffy (The Cult).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika