Wary + Strange

"Songs Of Our Native Daughters", album iz 2019. godine zajednički je projekat četiri američke muzičarke.

Članice su Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla, and Allison Russell, a tema ovog izdanja jesu folk i bluz pesme posvećene američkoj istoriji. Muzičarke preispituju kako se i da li se kroz istoriju menjao položaj žena, pevaju o identitetu Afromerikanki i progovaraju o istorijskoj nepravdi na kontinentu, pre svega o robovlasničkom sistemu, rasizmu i seksizmu. 

Četiri bendžo instrumenta, poneki solo na violini i višeglasno pevanje ispostaviće se kao odličan recept i ova ploča je postala deo Smithsonian muzeja, tačnije njegovog Centra za zaštitu kulturnog i narodnog nasleđa. 

 
Jedna od ove četiri devojke Amythyst Kiah rođena je u saveznoj državi Tenesi, u gradu Čatanuga i po sopstvenom priznanju bila je veoma stidljiva, a anksioznost ju je dugo sprečavala da nastupa uživo, iako je godinama pisala pesme i sanjala da ih podeli sa drugima. Tek se po dolasku na državni univerzitet pomalo se oslobodila kada se našla u kreativnom okruženju. Interesantno je da njen prvi muzički impuls nije bio folk i bluz, već alternativni britanski rok, pa je tako na svom debitatnskom albumu "Dig" stigla da obradi čuvenu pesmu Radiohead-a "Fake plastic trees".
 
Bez sumnje učešće u projektu "Songs Of Our Native Daughters" ju je ohrabrilo da detaljnije istražuje muzičku i političku istoriju Amerike. Nije čudno što je onda njeno drugo izdanje "Wary + Strange" u muzičkom smislu ploča koja je duboko uronjena u tradiciju bluegrass-a, folka i bluza. Ovo nije u potpunosti političko izdanje, iako je kompozicija "Black Myself" nedvosmisleno svedočenje o tome da su i pored svih promena od 60ih godina dvadesetog veka do danas Afromerikanci i dalje građani drugog reda. 
 
 
Album ima i ličnu stranu, pa Amythyst opisuje kroz kakve je promene prolazila tokom treće decenije svog života. "Hangover blues" je pesma o socijalno anksioznoj gej devojci koja se boji osude društva, ne izlazi iz stana, a makar kratko olakšanje pronalazi u svakodnevnom opijanju. 
 
Posebno je hrabra i potresna numera "Wild Turkey" koja obrađuje izuzetno tragičan događaj u životu autorke - utapanje njene majke u reci. Kiah gotovo 20 godina kasnije pokušava da razume tu tragediju, i iz ugla zrelije osobe trudi se da objasni kako je to uticalo na njen život. 
 
 
Bilo da se radi o ličnom ili političkom aspektu, album "Wary + Strange" je iskrena ispovest ove svestrane gitaristkinje i pevačice moćnog glasa. Kiah želi da prihvati i zavoli sebe sa svim svojim vrlinama i manama, ali s druge strane odbija da joj život kroje lažni moralisti i glasnici politički primitivnih ideja.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika