Prvi put od 2004. godine skočila prodaja kompakt diskova

Prema izveštaju Bilborda, prodaja kompakt diskova u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je u odnosu na prethodnu godinu, prvi put od 2004. godine.

Vinil je možda upravo imao najveću prodaju od 1991. pre samo nekoliko nedelja, uglavnom zbog trošenja u prazničnoj sezoni (i Adel), ali ne računajući CD, prenosi Balkanrok. 

Kompaktni muzički format je možda gubio tempo zbog ponovnog pojavljivanja vinila poslednjih godina, ali se 2021. pokazala kao značajna godina za diskove, čak i kada je prodaja vinila porasla za 51,4 odsto u poređenju sa 2020.

Marža povećanja kompakt diskova nije bila tako značajna i iznosila je 1,1 odsto — 40,59 miliona CD-ova prodato 2021. naspram 40,16 miliona u 2020. — ali uzlazni zamah, koliko god bio mali, bolji je od kontinuiranog pada, posebno ako ljubitelji muzike nastavljaju da se oslanjaju na platforme za striming kao što su Spotifi, Apple Music i druge u svojim navikama slušanja.
 
Povećanje prodaje CD-a prošle godine je potpomognuto novembarskim izdavanjem novog albuma pevačice Adele "30". Ovaj album činio je 2,15 odsto ukupne prodaje kompakt diskova prošle godine.
  • Хм

    09.01.2022 14:27
    Ако има ишта на чему ваља куповати музику у физичком облику то су онда грамофонске плоче, ту природну аналогну топлину не може ништа дигитално да замени. CD је ствар прошлости, FLAC је стопут квалитетнији од 48битног MP3 који је стандард за дискове.
  • Pera

    09.01.2022 11:43
    Hajde, maso, navali sada na diskove. Bacaj novac za koji radiš, budi na gubitku, profiteri traže profit.
  • T36

    09.01.2022 11:27
    @komsa
    Samo si isao kuda i vecina. MP3 je napravio najvecu stetu muzici, posle i sve ostalo sto je usledilo, deljenje i skidanje muzike, internet "radio" sa bezivotnim plej listama i losim kompresijama, striming i beskonacno velike datoteke koje imaju sve funkcionalnosti, ali nemaju ni sustinu, ni dusu. Slusanje muzike je ritual koji se odvija na tezi i skuplji nacin u odnosu na danasnje standarde, ali je i rezultat upecatljiviji i kvalitetniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".