Novosadska muzička scena: Mit, stvarnost i budućnost

Scena je teška reč, inače se lako izgovara u kontekstu muzike.
Novosadska muzička scena: Mit, stvarnost i budućnost
Foto: 021.rs
Imao sam tu sreću da putujem i sviram širom bivše Jugoslavije sa mojim opskurnim bendom i nosili smo taj epitet i teret u isto vreme - bend sa novosadske scene.
Recimo negde 2004. godine, nemojte me držati za reč, sviramo u Zagrebu i organizator je stavio na plakat - natupa bend A (iz Splita), grupa B (Češka), sastav C (Litvanija) i naš bend R (Vojvodina). Tako je pisalo na plakatu. Ja jako volim Vojvodinu i deo sam tog identiteta, ali me je nerviralo sve to. Nije imalo zdravu nameru i kontekst. Kao da se neko trudio da ublaži činjenicu da dolazimo sa srpskim pasošima, već smo eto iz Vojvodine. Na Batrovcima i Iloku, verujte mi, godinama nisu prepoznavali naše vojvođansko razvlačenje samoglasnika. Redovno smo bili "odvojeni sa strane". Mada bih iskreno i ja bio sumnjičav, izgledali smo glupo i preteće u isto vreme. 
Ukoliko smo se zatekli u Beogradu, na Akademiji, iz Vojvodine smo, stavite to slobodno na plakat. Ne da bismo nekoga uvredili, već hajde da se zaje***amo i nerviramo neke ljude, znaju to vrlo dobro naši drugari iz Beograda. Eno ih, učestvuju na izborima u aprilu i glasaću za njihovu listu.
 
Da uđe u zapisnik, taj "vojvođanski slučaj" sa jednog koncerta u Hrvatskoj ponovio se možda samo dva puta. Mi smo bili, ostali i raspali smo se kao rokenrol bend iz Novog Sada. Folklorne grupe slobodno i predivno nastavile su da predstavljaju Srbiju širom regiona, pevači narodne muzike takođe. Mi, grupa okupljena ispred dragstora Maksim, vrlo rano smo skontali da iza imena benda treba da stoji (Novi Sad) i ništa više. Jednom je možda bilo bitno da predstavljamo Srbiju, išli smo kombijem na festival do drugara u Ukrajinu, u Kijev, i to ću vam jednom zboriti. Mislim na njih danas, nadam se da su živi i zdravi. 
 
 
Grad Njujork ima osam miliona stanovnika, a većina vas koji čitate ovo znate za grupe Ramones, Television, Blondie, Talking Heads, Richard Hell and the Voidoids. Navedeni bendovi bili su deo milionskog grada i apsolutno svi su počeli ili su svirali u klubu CBGB, kapaciteta oko 300 ljudi, nešto većeg od novosadskog CK13. Sličan primer imate u Diseldorfu, gde je dvoje ili nekoliko studenata eksperimentisalo i osnovalo možda najbitniji elektronski bend pre 52 godine - Kraftwerk. 
 
Šta hoću da vam kažem - tu famoznu reč "scena" ponekad čine pojedinci - jedan dobar gitarista, neobični dizajner, radio emisija ili bubnjar koji svira u 12 bendova.
 
 
Vratimo se početku priče, novosadsku novotalasnu scenu početkom osamdesetih činile su grupe Obojeni program, Boye, Grad i Luna. Svirali su od Beograda do Beča. Novosađanin Branko Andrić Andrla učestvovao je u osnivanju bečke Arene, pa je pozvao drugare iz navedenih bendova i organizovao im koncert u zapadnoevropskom klubu. Kada se osvrnemo na ta četiri benda i verovatno 15 ljudi ukupno, u Novom Sadu, gradu na apsolutnom jugu svih evropskih dešavanja, dvojica aktera novotalasne muzičke scene dobili su najbitniju književnu nagradu u zemlji. Slobodan Tišma je nagrađen za roman "Bernardijeva soba" (La Strada, Luna, 2011. Ninova nagrada) dok je Vladimir Tasić Tasa takođe dobio istu nagradu (grupa Grad, 2004. knjiga "Kiša i hartija").
 
Mene patetične lokalpatriotske priče slabo pogađaju. Međutim, ako si iz Novog Sada, budi ponosan što bi rekao Goran Bare - danas u Novom Sadu možeš da podržiš omladinu u Domu B612 - Svetozara Miletića 40 i njihove vršnjake iz KC Laba - Dr Hempta 2. 
 
 
Ili možda pokrenite nešto novo, vas dve devojke i njih troje iz ulaza. Onaj gari sa Telepa i gitarista iz Kamenice. 
  • Fist

    28.03.2022 22:44
    Ja nisam iz Novog Sada ali cuo sam i za Provokaciju, Blitzkrieg, Zbogom Brus Li, Vrisak generacije...imali ste najjacu underground punk-rock-oi scenu u regionu. Koncert godine se cekao cele godine, gledao se NS Plus, Vojvodina je bila ozbiljan rival beogradskim blizancima iz 45...sad neko nek' mi kaze da je danas ovoj deci lepse.
  • Slucaj

    22.03.2022 20:21
    Ne kontam. Gde su nestale devedesete? Ritam nereda, GBB, Lav Hantersi, Ateisti, Obojeni pomenuse, nemozebabavisedaseseti.
  • I

    22.03.2022 15:08
    možda još i
    Pekinška patka i
    Obojeni program?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika