Teška pitanja posle pobede: Da li će Ukrajina uspeti da organizuje Evroviziju 2023. godine?

Ukrajina je pobedila na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije održanoj u Torinu.

Pošto se, prema tradiciji, takmičenje sledeće godine održava u zemlji koja je pobedila, mnogi su se, zbog rata u Ukrajini, zapitali može li u toj zemlji da se organizuje veliki međunarodni događaj poput Evrosonga.

Prema pravilima Pesme Evrovizije, zemlji koja pobedi daje se pravo da sledeće godine organizuje takmičenje. Međutim, to se nije uvek dešavalo, javlja RTS.

Poslednji put kada je pobednik odbio da organizuje takmičenje dogodilo se 1980. godine. Izrael je godinu dana ranije pobedio drugi put zaredom i zbog finansijskih problema nije mogao da ponovo organizuje takmičenje. Zbog toga je organizaciju na sebe preuzela Holandija i priredila festival u Hagu.
 
I ranije su zemlje pobednice navodile slične razloge za odbijanje organizacije, a Monako je čak imao i drugi problem – u toj državi nije postojala dovoljno velika dvorana za festival, pa je Bi-Bi-Si "uskočio" i organizovao takmičenje u Edinburgu.
 
Međutim, dosad se nije desilo da pobedi zemlja u kojoj je u toku rat, zbog čega se postavlja pitanje, kako bezbednosti, tako i mogućnosti organizacije ozbiljnog događaja poput Evrosonga.
 
Iz Evropske radiodifuzne unije, glavnog organizatora takmičenja, nakon ukrajinske pobede saopšteno je da će se sa ukrajinskim emiterom raditi na organizaciji takmičenja.
 
"Očigledno je da se susrećemo sa jedinstvenim izazovima koji su pred organizacijom takmičenja sledeće godine", navodi se u saopštenju i dodaje se da su spremni da razgovaraju i sa drugim članovima EBU-a kako bi se na što bolji način organizovala Pesma Evrovizije.
 
Mediji su i pre sinoćnog finala navodili kako je dogovoreno da se Evrosong održi u Britaniji sledeće godine, što niko nije potvrdio.
 
Međutim, potvrđeno je da su čelnici gradskih vlasti u Stokholmu još početkom maja ponudili da organizuju takmičenje u slučaju pobede Ukrajine, a sličnu ponudu dala je i Španska radio-televizija (RTVE), ali nisu naveli u kom gradu bi Evrosong bio održan.
  • Сремац

    17.05.2022 21:37
    Циркус
    Наравно да ће догодине песма Евровизије бити у Русији.
  • Zovem se Stevo

    17.05.2022 12:20
    Inače
    Siguran sam da će Ukrajina organizovati Evroviziju 2023. i to u Mariupolju i to u Azovstalju, a Rusija neće moći da učestvuje.
  • *

    15.05.2022 22:32
    Sad znamo da rat nece jos dugo trajati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika