VIDEO: Pesma zbog koje su Pistolsi hapšeni i zabranjivani slavi 45. rođendan

Pistolsi su bili brejk i pucanj u rok establišment i zvono za promenu pravila. Bili su revolucija, drmanje Britanije i establišmenta ogromnom voltažom i amperažom.
Tako se priseća novinar, pisac i zamenik urednika magazina Nedeljnik Branko Rosić i ocenjuje za "Danas" nekadašnji značaj kultnog pank benda "Sex pistols", koji danas, 27. maja u ograničenom broju ponovo izdaju pesmu "God save the Queen", povodom platinastog jubileja Elizabete Druge.
"Kao klinac sam pratio kako su napadani noževima, revoltirani građani su bacali televizore posle njihovog nastupa, državni tužioci zabranjivali turneje, majke u Velsu stajale u kordonu ispred hale da bi sprečile decu da gledaju te antihriste...", podsetio je Rosić.
Kada se ova antimonarhistička pank himna 1977. godine pojavila izazvala je skandal u kraljevstvu i bila zabranjena na radiju i televiziji BBC. Pistolsi su pesmu originalno izveli na brodu, ploveći Temzom, na dan kada je kraljica slavila svoj srebrni jubilej, 25 godina na tronu.
 
Po završetku svirke bili uhapšeni.
 
 
Tekst pesme koji kraljičin režim naziva fašističkim, pisao je Džon Lidon, poznatiji kao Džoni Roten, ali on sada peva malo drugačiju pesmu. Naime, Roten je u relativno skoro objavljenim intervjuima na temu kraljice kazao: "Kao ljudsko biće, nedostajala bi mi na svetu. Nije ona kriva što je rođena u zlatnom kavezu. Neka dugo poživi. Ne bih pričao o njenoj vladavini, ali neka dugo poživi."
 
"Sve je poslednjih decenija u vezi sa Sex pistolsima jedna obična karikatura. Kao na pr. one povratničke turneje gde su izlazili na bine kao neka vrsta penzionisanih poglavica koje u karavanima vode na cirkuske predstave. Tako je i Džoni Roten meni izgledao kao repriza epizode Bika Koji Sedi koji za sedamdesetak dolara (nedeljno) jaše oko cirkuske šatre. Honorar za Rotena i ekipu bio je veći što je i normalno jer je sam život postao mnogo skuplji, ili jeftiniji. Možda grozno rečeno od mene kome su Pistolsi obeležili život i na neki način trasirali put i karijeru pa, verovatno, uz još nekoliko bendova, i doveli do toga da sada pišem ove redove", kaže Rosić za Danas.
 
Prema njegovim rečima, "naravno da nije problem da bend zarađuje i ide na turneje, ali sve oko ovog benda nakon povratka je izgledalo cirkuski i tužno". Prema njegovim rečima, "zato svaki kambek ABBA-e izgleda dostojanstvenije jer bar se potrude da objave novu pesmu".
 
Upitan da prokomentariše kako reizdanje kultne pesme Pistolsa u ovom trenutku i okolnostima utiče na pank kulturu, muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, za Danas kaže: "Nevažno."
 
Ceo tekst možete pročitati na sajtu Danas-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika