Šta će reći branša?

Kojom god da se profesijom bave ljudi skloni su navici da porede svoj rad sa kolegama.
Mnogima su bitne pohvale koje stižu iz komore, sindikata ili udruženja, a nagrade jačaju ego onima koji su posebno ambiciozni. 
Međutim, postoji i mračna strana te navike. Ponekad od strane kolega stignu pridike, podsmevanja i kritike, otvorene ili one iza leđa. Hteli to sebi da priznamo ili ne, takva saznanja znaju posebno da bole. Istina je, pojednici uspeju da prevaziđu i pozitivan i negativan aspekt ove priče, ali većini je ipak bitno "šta će reći branša". 
Muzičari se tu ne razlikuju mnogo. Tapšanje po leđima članova benda koji je upravo završio nastup ili pozitivne recenzije albuma koji je tek izašao, znaju da poprave raspoloženje grupe koja je mukotrpno vežbala da stigne baš na tu binu ili je snimila prvi album nakon četiri promene postave za godinu dana.   
 
No, kao što rekoh, stiže i druga strana priče. Redovna pojava je i ljubomora, pogledi ispod oka za vreme svirke, ogovaranje u bekstejdžu, ismevanje pevačeve frizure, a primećeno je i podsmevanje bubnjaru zbog načina na koji drži palice. 
 
Upravom ovom tematikom bavili su se momci iz novosadskog benda "De Limanos" na novom singlu "Branša". Ipak, kako to i dolikuje hadkor pank žanru koji neguju, problematici su pristupili sa malo ironije i puno humora. Naime, u spotu za pesmu gostuju upravo kolege muzičari i drugari sa scene koji glume (neki izgleda ozbiljno razmišljaju o toj karijeri) zgrožene i zajedljive pripadnike muzičke branše. 
 
Evo šta je tim povodom bend poručio na svoj zvaničnoj fejsbuk stranici: 
 
"Zasluge za ovaj video uradak idu njegovim autorima: Silardu Kovaču, Zlatku Zlatkoviću i Mladenu Urdareviću, zatim uvek prijatnom i nasmejanom osoblju Café Dublin, kao i pripadnicima Branše koji su se odazvali pozivu da gostuju u spotu i pošteno opljuju naš rad kako i dolikuje, a to su sledeći bendovi i pojedinci: Vojislav Killo Killo Malešev, Atheist Rap, Provokacija, Miloš Vojnović, Monohrom, Fiskalni Račun, Zgro, Srki, Nindža, Tri Kapljice, Red Union, GIFT, Bale Bulatovic, Korozija, Stevan Gojkov, Jovan Živanović, Shoplifters i Daško & Mlađa."  
 
"Na svakome 'certu,
Prava je drama,
Kad vidimo branšu,
Umremo od blama,
Skeniraju nastup,
Broje nam se greške,
Na afteru uvek uvrede teške,
Šta će reći branša?"
 
 
"De Limanos" je novoosnovani bend čiji su članovi svirali u Blitzkriegu i Mitesersima, te su dobro poznati ljudima sa novosadske pank scene. Duka (Nemanja Dukić) je frontmen, na gitarama su Dulles (Dušan Ječmenica) i Nikola (Gvozdenović), basista je Kara (Saša Karanović), dok je za bubnjevima Amerikanac mađarskog porekla Robert Forai. 
 
Kako je za 021.rs potvrdio frontmen grupe Duka, snimanje i produkcija albuma je pri kraju, a za nekoliko meseci možemo očekivati zvanično izdanje ovog benda koji nakog kratkog zatišja samouvereno vraća pank u klubove i na ulice Novog Sada. 
  • Del Potro

    27.06.2022 09:21
    Punk
    Jedno te isto.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".