Ukrajinski Kaluš orkestra tražio da Exit sa festivala izbaci rusku zvezdu - odbijeni su

Exit, koji je organizator Sea dance festivala, odbio je poziv ukrajinskog sastava Kaluš orkestra da iz ovogodišnje postavke izvođača izbaci zvezdu elektronske scene Ruskinju Ninu Kravic.
Ukrajinski Kaluš orkestra tražio da Exit sa festivala izbaci rusku zvezdu - odbijeni su
Foto: FoNet/AP
Kako je naveo Exit, u ovoj organizaciji osuđuju invaziju na Ukrajinu.
"Misija Sea dance festivala, kao i svih Exit događaja, oduvek je bila promocija mira, jedinstva, ljubavi, multikulturalnosti i saradnje. Zbog nemile prošlosti koju, nažalost, dele jugoslovenski narodi, vrlo dobro znamo šta sve sa sobom nose ratovi, i da u njima uvek najviše ispaštaju nedužni ljudi. Snažno saosećamo sa svim žrtvama rata u Ukrajini, ali otkazivanje nastupa bilo kog izvođača isključivo na osnovu nacionalnosti, rase ili vere suprotno je vrednostima koju zagovara sea dance festival", ističu organizatori.
Kaluš orkestra su na zvaničnom Instagram profilu pozvali fanove da podrže "čišćenje scene", a od Sea dance očekuju otkazivanje nastupa izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na Ninu Kravic.
 
"Smatramo da je svaki napad na živote nedužnih ljudi opstruira napredak celog čovečanstva i da vojnoj agresiji nije mesto u modernom civilizovanom društvu. Takođe, osuđujemo i licemerje dela zapadne javnosti koja kao da je tek sada shvatila da je rat užasna stvar, dok je ćutala kada su brojni ratovi širom sveta pokretani u njihovo ime", navode organizatori.
 
Takođe su dodali i da nije bilo tako davno kada su i Srbiju bombardovale neke od najmoćnijih zemalja sveta, dok su civilne žrtve, uključujući i decu, nazivane "kolateralnom štetom".
 
Namera organizatora bila je, kako kažu, da ugoste ukrajinski Kaluš orkestra, jer su hteli da podrže ukrajinske umetnike u teškom trenutku za tu zemlju.
 
"S druge strane, smatramo da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika zbog njegove nacionalnosti, rase ili vere u potpunosti neprihvatljiva i da otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba. Nina Kravic je dugogodišnja saradnica naših festivala i poznato nam je da njen stav nije na strani rata i patnje, već na strani mira, što je više puta javno objavila", zaključili su u Exit organizaciji. 
 
Podsetimo da je Kaluš orkestra, pobednik ovogodišnje Evrovizije, trebalo da nastupi i na ovogodišnjem Exitu na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali se to nije dogodilo iz, kako je tada saopšteno, nepredviđenih okolnosti.
  • Nix

    14.08.2022 09:53
    Treba zabraniti učešće ukrajinci i svim zapadnim zemljama
  • Jeja

    14.08.2022 06:58
    Koji je to sebican zahtev… koji su to “ljudi” koji svoje kolege hoce da disktiminiraju?? Ko su oni da “zahtevaju” bilo sta. Zasto se sesa kultura umetnost sa politikom. Licno bih “banovala” svakog ko se bahati i ko zeli da mesa politiku sa kulturom ili sportom.
  • Sara

    13.08.2022 17:48
    Ns
    Tako je. Sustinu ste rekli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".