Kontroverzna pesma Peti Smit uklonjena sa striming servisa

Pesma Peti Smith "Rock n Roll Nigger" uklonjena je sa striming servisa poput Spotify, Apple Music, Tidal i Amazon Music.
Pesma je zatvarala A stranu albuma "Easter" iz 1978. godine. Tačan datum uklanjanja pesme, kao i razlog za sada su nepoznati.
Pesma se još može naći na fizičkim izdanjima i moguće ju je "skinuti". "Rolling Stone" piše da je Smit rasnu uvredu "nigger" u pesmi upotrebila da bi opisala autsajdere različitih rasa, a među njima su Džimi Hendriks, Džekson Polok, Isus Hrist...
U beleškama uz ploču Smit je napisala da sporna reč "nije izmišljena zbog boje kože, već da opiše kugu". "Rolling Stone" piše da je pesma bila kontroverzna od trenutka kad je objavljena. Smit ju je branila kada je objavljena, ali i decenijama kasnije, a često ju je izvodila uživo.
 
Obradili su je i razni izvođači poput Merilin Mensona i Kortni Lov. 
 
Smit je odbila da komentariše ovaj potez striming servisa. 
 
  • Svetozar

    20.11.2022 11:50
    malo kasno
    Možemo raspravljati o tome šta je dešava ali posle skoro 50g odina, pa to je malo smešno... Koliko ljudi i sluša tu pesmu dnevno? No,sigurno je da će sada ogroman broj poželeti da je čuje zbog radoznalosti... Napravili su joj reklamu!
  • Zaboga

    30.10.2022 18:37
    Ukloniti bilo koju pesmu Peti Smit koja je napisala i knjigu o beračima pamuka i koja se najviše solidariše sa svim "manjinama" je, blago rečeno, glupavo.
  • Ташоли

    30.10.2022 14:40
    Неолиберално лудило убрзано прелази у отворену диктатуру.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika