Nova pravila na Evroviziji: Uvodi se onlajn glasanje, novine i u polufinalu

Evropska radiodifuzna unija saopštila je da će od sledeće "Pesme Evrovizije" biti promenjena pravila glasanja na takmičenju.
Nova pravila na Evroviziji: Uvodi se onlajn glasanje, novine i u polufinalu
Foto: Pixabay
Glavna novina je uvođenje glasanja putem interneta, ali i to da u polufinalima glasa isključivo publika.
Glavna promena odnosi se na polufinalne večeri.
Naime, od sledeće godine, deset najboljih pesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija, koje je uvedeno 2009. godine. Osim toga, prvi put u istoriji takmičenja, biće omogućeno onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na Pesmi Evrovizije, prenosi RTS.
 
Njihovi glasovi će biti sabrani i biće predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem onlajn platforme, koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je reč o bezbednoj platformi. Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju, među kojima je i Srbija, ništa se ne menja – glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj.
 
Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocenjivaće pesme u finalu Pesme Evrovizije. Evrosong sledeće godine biće održan u Velikoj Britaniji, koja je preuzela organizaciju takmičenja umesto ovogodišnjeg pobednika Ukrajine, zbog bezbednosne situacije u toj zemlji.
 
Srbija će poslati svog predstavnika na Pesmu Evrovizije sledeće godine, a u toku je konkurs za izbor predstavnika. Svi zainteresovani mogu da pošalju svoje kompozicije do 1. decembra.
  • SRB IN

    22.11.2022 17:15
    Menjaju pravila?... Ajde
    Meri, seći, menjaj, muljaj dok Englezi ne pobede...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika