Hit grupe Aba finansira obrazovanje devojčica u Gvatemali: Oni se odrekli svih autorskih prava

Uprkos prodaji miliona primeraka u više od četiri decenije, veliki hit grupe Abba iz 1979. godine, Chiquitita, švedskoj popularnoj grupi ne donosi ni novčića.
Hit grupe Aba finansira obrazovanje devojčica u Gvatemali: Oni se odrekli svih autorskih prava
Foto: Pixabay
"Dali smo autorska prava Unicefu. Mnogo je novca stiglo tokom godina jer se Chiquitita dosta puštala i strimovala i prodato je mnogo ploča. Tako da sam jako srećan zbog toga", rekao je za BBC član Abbe, Bjorn Ulvaeus.
Napisana za Unicef-ovu Godinu deteta, pesma Chiquitita (devojčica), bila je prva pesma koju je Abba snimila na španskom jeziku i postigla je veliki uspeh širom Latinske Amerike.
"Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj zemaljskoj kugli osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet. Tako je tužno što postoje kulture i religije širom sveta koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Zato smo rano rekli Unicefu da želimo da tamo ide naš novac", naglasio je Ulvaeus.
 
Osnovnoškolci pohađaju radionice o zdravlju i samopoštovanju u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koje su plaćene sredstvima od Abbine pesme.
 
U 43 godine od objave, tantijemi hita Chiquitita korišćeni su za rešavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike - od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma, porodičnog nasilja i silovanja do zloupotrebe alkohola u marginalizovanim, autohtonim zajednicama.

Teme

abba
  • Humanity

    03.01.2023 20:18
    Najbolji primer
    To je pravi humani akt, za dobrobit da služi drugima. Odreći se nesebično nekog dela u korist dece, kojima je najpotrebnije.
  • Ajme Nama

    03.01.2023 20:09
    Aaaaa, to su oni hladni, samoživi i bez emocija skandinavci, što nikad nikom ne plate piće, što ne znaju šta je život. Ma, ne mogu da verujem, laž, reko mi Pera taksista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".