Bend "Nirvana" konačno dobija Gremi za životno delo

Čuveni grandž sastav Nirvana dobiće Gremi nagradu za životno delo, potvrdila je Akademija za diskografsku umetnost i nauku.
Pored Nirvane, vredno priznanje dobiće i The Supremes, Nil Rodžers, Slik Rik, grupa Heart, Bobi Mekferin i Ma Rejni.
Prvi put nakon izbijanja pandemije korona virusa, Los Anđeles će noć pre centralne dodele Gremija, 5. februara, biti domaćin posebne programske večeri u čast dobitnika nagrade za životno delo, piše Variety.
"Akademija s ponosom slavi uticajne muzičare kao dobitnike nagrade za posebne zasluge za 2023. godinu. Svaki stvaralac na ovoj listi ostavio je trag u našoj industriji predstavljajući širinu raznolike muzičke zajednice. Uzbuđeni smo što sledećeg meseca slavimo ovu grupu legendi koja nastavlja da nadahnjuje i oblikuje svet muzike", izjavio je Harvi Mejson Mlađi, glavni izvršni direktor Akademije.
 
U saopštenju za javnost u kojem su objavljeni dobitnici za 2023. godinu Akademija za diskografsku umetnost i nauku je o Nirvani napisala:
 
"Nirvanu su 1987. godine osnovali Kurt Kobejn i Krist Novoselić, a probili su se sa pacifičkog severozapada na svetsku pozornicu izdavanjem svog debi albuma 'Bleach' 1989. godine. Dve godine kasnije Nirvanin drugi album 'Nevermind' izazvaće seizmičku promenu u globalnoj kulturi mladih.
 
Uzdižući se na broj 1 u svetu uz singl koji je završio u Gremi Dvorani slavnih, 'Smells Like Teen Spirit', uticaj albuma 'Nevermind' transformisao je Kobejna, Novoselića i Dejva Grola u jedan od najuspešnijih i najuticajnijih muzičkih sastava svih vremena.
 
Nirvanin treći i poslednji studijski album, 'In Utero', objavljen je 1993, dovršavajući neizbrisiv trag koji je vratio rokenrol integritet i strast na vrhove lista. S prijemom u Rokenrol dvoranu slavnih 2014. i više od 75 miliona prodatih ploča, Nirvana nastavlja da bude jedinstvena inspiracija za generacije obožavalaca i muzičara širom sveta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika