Robert Smit se pobunio zbog visokih cena karata za koncerte, servis posle toga refundira novac

Vođa rok grupe Kjur (The Cure) Robert Smit javno se pobunio zbog naduvanih cena karata za predstojeće koncerte njegovog benda u Americi.
Robert Smit se pobunio zbog visokih cena karata za koncerte, servis posle toga refundira novac
Foto: 021.rs

Nakon što je sa svojom kritikom istupio u javnost, saopštio je preko Tvitera da je servis Tiketmaster (Ticketmaster) odlučio da kupcima najjeftinijih ulaznica refundira sav novac dodatno naplaćen na ime raznih naknada.

Kako prenose Gardijan i drugi mediji, Tiketmaster koji u SAD ima dominantan položaj na tržištu, prema Smitovim rečima odlučio je da deo dodatno naplaćenog novca refundira i kupcima skupljih karata.
Smitova borba sa nakupcima karata, a kasnije i Tiketmasterom – servisom za karte u vlasništvu Lajv nejšn (Live Nation) svetskog giganta, počela je ovih dana da se "valja" preko portala koji prate dešavanja u muzici i muzičkoj industriji, i juče je dospela u svetske medije kada je vođa Kjura izjavio da je "zgađen" visinom naknada neretko veći od cene najjeftinijih ulaznica.
 
Pošto je izjavio da je zatažio izjašnjenje Tiketmastera, Smit je danas saopštio preko Tvitera da se nakon dodatnih razgovora, Tiketmaster složio da su mnoge od tih naknada koje se naplaćuju neprimereno visoke, pa je kao gest dobre volje ponudio refundaciju u iznosu od 10 dolara po karti svima koji imaju verifikovane fanovske naloge za kupovinu najjeftinijih karata.
 
Prema njegovim rečima, Tiketmaster je ponudio i refundaciju u iznosu od pet dolara po karti svima koji imaju verifikovane fanovske naloge za ostale transakcije u vezi sa kartama.
 
"Ako ste već kupili kartu, sleduje vam automatska refundacija. Sve karte koje će sutra biti u prodaji ići će uz niže naknade", naveo je Smit.
 
Grupa Kjur je posle prošlogodišnje evropske turneje nedavno objavila na svom sajtu da kreće na američku turneju na kojoj će promovisati novi, još neobjavljeni album „Songs of a Lost World“ – prvi koji je bend snimio od 2008. godine.
 
Kako bi izbegao da nakupci i botovi dignu cene karata u nebesa, grupa se opredelila da karte po vrlo popularnim cenama prodaje preko Tiketmastera, i to preko registrovanih, personalizovanih naloga kako bi se onemogućilo da preprodavci karata otkupe jeftine ulaznice, a onda ih nude po paprenim cenama na sopstvenim sajtovima.
 
Smit je takođe objavio da Kjur neće koristiti tzv. "dinamički obračun cene" i druge opcije koje drastično poskupljuju ulaznice za koncerte kupljene preko Tiketmastera, što je prethodnih godina razbesnelo obožavatelje Brusa Springstina i Tejlor Svift.
 
Međutim, kako prenosi Gardijan, kupci karata za koncerte Kjura u Americi svejedno su se suočili sa naduvanim cenama i priložili skrinšotove sa Tiketmasterove platforme za kupovinu sa koje se vide različite dodatne naknade za različite koncertne prostore.
 
Na jednoj slici se vidi da kombinovane dodatne naknade prevazilaze osnovnu cenu od 20 dolara. Kupcu je naplaćena "servisna naknada" od 11,65 dolara, naknada po osnovu konkretnog koncertnog prostora od 10 dolara i naknada za obradu od 5,50 dolara.
Gnev kupaca karata za koncerte grupe Kjur poslednji je primer veoma negativnih reakcija na Tiketmasterov poslovni model. U novembru, Tiketmaster je obustavio generalnu prodaju karata za turneju Tejlor Svift jer je potražnja za kartama preko verifikovanih naloga kupaca ostavila "nedovoljan inventar preostalih karata".
 
Svift je osudila ovakvo ponašanje, a poslanica Predstavničkog doma Kongresa SAD Aleksandra Okasio-Kortez pozvala je da se hitno razdvoje Tiketmaster i Lajv Nejšn, koji su se spojili 2010. godine, i to spajanje nazvala je "monopolom", podseća Gardijan.
 
U januaru ove godine, američki Senat – gornji dom Kongresa, imao je sednicu povodom ponašanja Tiketmastera, prodaje karata, monopolizacije, lukrativnog tržišta preprodaje karata i uticaja Tiketmastera na koncertnu industriju, a povodom ovog problema se negativno oglašavao i predsednik SAD Džozef Bajden.
  • King

    21.03.2023 13:51
    when you care

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".