Rodžer Voters će nastupiti u Nemačkoj uprkos optužbama za antisemitizam

Grad Minhen odlučio je da neće zabraniti koncert suosnivača Pink Flojda Rodžera Votersa 21. maja, koji je optužen za antisemitizam.
Rodžer Voters će nastupiti u Nemačkoj uprkos optužbama za antisemitizam
Foto: Beta/AP
Grad je u sredu saopštio da iz pravnih razloga nije moguće raskinuti ugovor. Voters je zapretio tužbom ako koncerti budu otkazani.
Umesto toga, grad će postaviti znakove oko koncertnog mesta pozivajući na međunarodno razumevanje, osuđujući antisemitizam i podržavajući pravo Izraela na postojanje i pravo Ukrajine na suverenitet.
Gradonačelnik Diter Riter rekao je da je "neopisivo i nepodnošljivo" dopustiti nastup umetniku koji će verovatno kritikovati Izrael, a u nekim slučajevima izgovarati antisemitske poruke. 
 
"Ne želim ga ovde, ali to sada moramo podneti", rekao je Riter.
 
Rekao je da želi da sarađuje s bavarskom pokrajinskom vladom kako bi se pronašli načini za stvaranje pravne osnove koja bi lokalnim vlastima omogućila da zabrane nastupe u sličnim slučajevima.
 
Votersa su kritikovali zbog njegove bliskosti s pokretom koji poziva na bojkot Izraela i izraelskih proizvoda zbog izraelske politike prema Palestini. Na koncertima je puštao balone u obliku svinje s Davidovom zvezdom.
 
Odjeknule su i njegove izjave o ratu u Ukrajini. Na primer, rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin hteo da iskoristi rat za borbu protiv fašizma u Ukrajini i da su Sjedinjene Države glavni agresor. 
 
Kritike je izneo i izraelski ambasador u Nemačkoj Ron Prosor, koji je u tvitu aludirao na stih iz slavne pesme Pink Flojda "Another Brick in the Wall". Proser je na Tviteru napisao: "Rodžer Voters veruje 'Ne treba nam obrazovanje', ali mu je preko potrebno podučavanje. Svako ko naslika Davidovu zvezdu na svinji i puca u nju je antisemita."
 
Ambasador je pozvao da se Votersovi koncerti otkažu.
 
Voters bi u maju trebalo da nastupi u Hamburgu, Kelnu, Berlinu, Minhenu i Frankfurtu. U svih pet gradova bilo je protesta i zahteva za zabranama.
On je preko svojih menadžera rekao da su njegovi postupci deo njegove slobode izražavanja i insistirao je da nije antisemita.
 
"Moja stajališta odnose se isključivo na politike i akcije izraelske vlade, a ne na narod Izraela. Antisemitizam je gnusan i rasistički, i ja ga osuđujem bezrezervno kao što osuđujem sve oblike rasizma", rekao je muzičar.
  • Bojan

    24.03.2023 16:38
    da
    Pa i Palestina ima pravo da postoji...licemeri jedni grozni!!!!
  • Milica Kordic

    24.03.2023 06:47
    @ Neverujem
    Ne verujem se pise odvojeno. Opismenite se, ako vec javno komentarisete. Za utehu: Niste jedini. vise od 70% onih koji komentarisu, u ovim ili drugim glasilima, je polupismeno.
  • Neverujem

    23.03.2023 14:04
    Nemci brane Izrael od Engleza..Izgleda da se zemaljska kugla malo brze okrece pa se sve pobrkalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".