Otkrivena stara kaseta na kojoj je nastup Bitlsa iz 1963. godine

Prošlonedeljno otkriće snimka sa jednog od ranih koncerata britanskog benda "Bitls" iz 1963. godine u privatnoj školi Bakingemšir izazvalo je oduševljene kod muzičkih eksperata i fanova.

Sada će kaseta stara 60 godina biti obnovljena i dostupna za slušanje, prema Samiri Ahmed, novinarki "BBC" koji je otkrila priču.

Nekadašnji đak koji je snimio traku, Džon Blumfild, nada se da će uz pomoć moderne tehnologije biti moguće popraviti kvalitet zvuka.

"U toku su razgovori o tome kako da se kaseta očisti i da bude deo nacionalne kulturne institucije. Džon smatra da ne bi trebalo da završi u privatnom vlasništvu nekog pojedinca", rekla je Ahmed za londonski "Obzerver".
 
Blumfild je sa 15 godina bio stejdž menadžer na koncertu u školskoj hali u selu Stouv 4. aprila pre 60 godina, kada je postavio mikrofon ispred bine, ali pošto je kvalitet snimka bio loš, odložio je kasetu u arhivu i držao do sada, dok je, u međuvremenu, popularnost liverpulskog benda rasla.
 
Najupečatljivija među otkrićima na snimku, koja je prvi put otkrivena u celosti, je lista pesama. 
 
Detalji poput ovih bacaju novo svetlo na muzički napredak benda u trenutku kada su bili na vrhuncu slave.
 
Na listi pesama našle su se neke američke ritam i bluz pesme, koje su u to vreme mladi članovi benda uvežbavali.
  • Шоне

    11.04.2023 16:11
    Овде нешто није у реду.
    Написано је , а Audio-kaseta, razvila ju je kompanija Filips 1963. godine. Значи тип је имао и снимио аудио-касету исте године које је развијена. Нисам баш нека манија за датуме и године, али овде ми нешто не иде.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika