VIDEO Srpski političari i figure u pesmama: Neki pevali o Dinkiću, drugi o Đinđiću, Miloševiću...

Pesama o politici i političkim dešavanjima u Srbiji i svetu nikada nije manjkalo.
Muzičari su oduvek izražavali bunt, posebno kroz pank i rep muziku, a mnoge od tih pesama redovne su na svim protestnim okupljanjima.
 
Ipak, ne tako veliki broj muzičara i bendova se odlučio da u svojim pesmama peva direktno o određenim političarima, o onome što su radili i što se dešavalo u njihovo vreme, bilo da ih kroz svoje tekstove hvali ili kritikuje.
Jedna od takvih je pesma "Brijuni" bosanskohercegovačkog benda Dubioza kolektiv, koja je opevala fiktivni sastanak, u vreme izlaska pesme 2013. godine, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednika Hrvatske Iva Josipovića i članova Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koju možete čuti na ovom linku.
 
Beogradski duo Stuttgart Online se držao stvarnih događaja i napisao pesmu "Dan kad je ubijen Zoran Đinđić" o atentatu na predsednika Vlade Srbije 12. marta 2003. godine, u kojoj su pevali o snovima ljudi nakon 5. oktobra 2000. godine i kako su oni nestali u jednom danu.
Reperi su, sa druge strane, bili direktniji u kritici, pa je tako Fantastična četvorka 2011. godine iznela svoj stav o tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i njegovoj Demokratskoj stranci u pesmi "Rep i grad", a slično je uradio i Kiddaki 2019. godine, koji se obratio tadašnjoj političkoj garnituri u pesmi "Stanje".
 
 
Kragujevački pankeri Trula koalicija kroz pesmu "Zašto me mrziš" pevaju o lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i njegovim stavovima tokom ratnih devedesetih, a 30 godina od objavljivanja pesme se i dalje debatuje da li je ona bila satirična ili ne.
 
O nekadašnjem predsedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću i tadašnjem stanju u državi napisano je mnogo pesama, gde se i bez pominjanja njegovog imena znalo o kome se radi, ali je njegova supruga Mirjana Marković dobila direktan "omaž" od Mimi Mercedez, a njegov sin Marko Milošević od repera Eldorada. 
 
Da ne mora sve da bude baš direktna kritika, pokazali su beogradski reperi FTP kroz numeru "Milorad Dodik", pevajući o predsedniku Republike Srpske, ali i nekadašnjem ministru vojske i policije Srbije Aleksandru Vulinu i kontroverznom biznismenu Sretenu Jociću "Joci Amsterdamu", koga FTP u pesmi zove "Joca Fejnord Roterdam".
 
Narodna pevačica Marija MaXima postala je poznata po čuvenim stihovima "On je Vučić Aleksandar" o aktuelnom predsedniku Srbije, dok se duo Boemi u svojoj pesmi "Znaš li mala" zahvaljuje direktoru "Srbijagasa" Dušanu Bajatoviću što je obezbedio dovoljne količine gasa i svemu što radi kroz to javno preduzeće.
 
 
O lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću pevala je Riblja Čorba na albumu "Da tebe nije" iz 2019. godine, ali i reperi Prti Bee Gee kroz više pesama, kojima je Dačić bio posebno "zanimljiv" u trenucima kada je bio ministar policije.
Reperi Ajs Nigrutin, Blind Business i Eufrat imaju pesmu "Dinkiću faco" o nekadašnjem guverneru Narodne banke Srbije i ministru finansija Mlađanu Dinkiću, dok je po sličnom modelu pesmu "Gašiću care" napravio kruševački reper Trisha, o aktuelnom ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.
 
Prethodnih godina sa političkim pesmama bio je aktivan i didžej SevdahBaby, koji je pravio pesme od govora političara, a posebno su poznate "Ja sam kriv" i "Pasulj (Dva miliona sardina)" u kojima je iskorišćen govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika