VIDEO: Održano finale Evrovizije

Počelo je finale Evrovizije, a predstavnica Srbije Teya Dora će nastupiti pod rednim brojem 16.
Takmiči se 25 finalista, nakon što su organizatori odlučili da diskvalifikuju predstavnika Holandije Josta Klajna.
 
Redosled nastupa je ostao isti, samo će broj 5 biti preskočen.
Publika za svoje favorite može da glasa od početka prve pesme, pa sve do 15 minuta nakon završetka poslednje numere.
 
Kao i polufinalne večeri, i vođenje završnice povereno je švedskoj glumici Malin Ekerman i trostrukoj evrovizijskoj voditeljki Petri Mede.
 
 
Revijalni deo večeri biće posvećen obeležavanju 50. godišnjice evrovizijskog trijumfa grupe ABBA, a njihove hitove pevaće tri nekadašnja evrovizijska pobednika: Šveđanke Šarlota Pereli (1999. i 2008) i Karola (1983, 1991. i 2006) uz pomoć Končite Vurst iz Austrije (2014). 
 
Najavljeno je da će u revijalnom delu finala Evrovizije 2024. nastupiti i aktuelna pobednica Lorin sa novim singlom "Forever", kao i da će se pojaviti nekada izuzetno popularna grupa "Alcazar" čuvena po pesmi "Crying at the Discoteque".
Ovogodišnje takmičenje ostaće upamćeno i zbog niza skandala.
 
Tenzija ima oko učešća Izraela i diskvalifikacije Holanđanina. 
 
Prošlogodišnji učesnik Evrovizije Kaarija iz Finske ove godine je trebalo da pročita glasove svoje zemlje u prenosu uživo, međutim, on je odlučio da se povuče.
 
"Odlučio sam da ne budem prezenter glasova žirija za Finsku. Izgovaranje glasova večeras ne deluje ispravno", poručio je Kaarija na društvenim mrežama.
 
Njegovim putem pošla je i bivša učesnica Norveške Alessandra, koja je takođe odustala da bude prezenter glasova za svoju zemlju. 
 
Zbog učešća Izraela već danima traju propalestinski protesti u Malmeu.
 
Holandski javni servis saopštio je da neće objaviti večeras bodove žirija, zato što je njihov predstavnik Just Klajn diskvalifikovan.
 
Predstavnik Holandije Just Klajn, koji je večeras trebalo da pod rednim brojem 15. izvede svoju pesmu "Europapa", bio je neprijatan prema snimateljki, koja ga je protiv njegove volje sledila do grin ruma, a Evropska radiodifuzna unija odlučila je zbog toga da ga isključi iz finala.
 
Među učesnicima su i zemlje regiona - Slovenija, koja će nastupati pod rednim brojem 22 i Hrvatska koja će nastupiti pod brojem 23.
 
Prve polufinalne večeri u finale su se plasirali Srbija, Hrvatska, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Irska i Luksemburg.
 
U finale su se u drugom polufinalu plasirali predstavnici Letonije, Austrije, Norveške, Izreala, Grčke, Estonije, Švajcarske, Gruzije, Jermenije i Holandije koji je juče diskvalifikovan.
 
Direktni finalisti su zemlje takozvane "velike petorke" - Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska i Španija, kao i zemlja domaćin Švedska.
  • Anita

    11.05.2024 23:36
    Hrvatska,Francuska,Finska,Engleska
  • Ssy

    11.05.2024 22:49
    Tako stoje stvari
    Verujem da će Hrvatska biti pobednik. Teya nema šanse jer je njena pesma apsolutno nerazumljiva.
  • Partibrejker

    11.05.2024 21:53
    Najava Srbije trajala 2 sekunde!
    Zasto uopste ucestvujemo???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika