Deset ličnosti koje su bile na prvoj liniji fronta

Brojne slavne ličnosti dale su kroz istoriju svoj doprinos domovini služenjem vojske, od muzičara i glumaca do komičara i pisaca.

Hju Hefner

Pre nego što je postao Plejbojeva ikona za koju zna ceo svet, Hefner je služio vojsku za vreme Drugog svetskog rata, od 1944. do 1946. godine. Vrlo brzo je primećeno da nema veštine ratnika, ali je bio vredan dopisnik, činovnik kao i karikaturista za razna vojna izdanja.

Vojsci se pridružio odmah nakon srednje škole, a nakon što je otpušten iz vojske, pohađao je razne umetničke kurseve i nastavio da crta karikature.

Miki Runi

Slavni američki komičar takođe je služio u periodu od 1944. do 1946. godine, a zbog vojske je napustio i snimanje filma, iako prvo nije primljen u vojsku zbog povišenog krvnog pritiska.

Primljen je u sledećem pokušaju i obučen u jedinici vezanoj za rukovanje hemijskim oružjem, ali je najviše vremena provodio zabavljajući trupe svojim jedinstvenim humorom. Premešten je u Evropu, širom koje je izvršavao standardne vojne zadatke.

Hemfri Bogart

Zgodni momak sa statusom zvezde služio je vojsku u Prvom svetskom ratu, od 1918. do 1919. godine. Prijavio se u mornaricu nakon što je odustao od studiranja na Univerzitetu Jejl, a većinu vremena proveo je u inostranstvu na brodovima koji su plovili između SAD i Evrope, prevozeći vojnike i oružje.

Džoni Keš

Slavni kantri pevač proveo je nekoliko godina u vojsci, a borio se u Korejskom ratu. Bio je i u Nemačkoj, iako ne na ratištu, već kao operator u vazduhoplovstvu, koristeći Morzeov kôd.

Vojna primanja nakon rata omogućila su mu da se neometano posveti muzičkoj karijeri.

Elvis Prisli

Bio je jedna od najpoznatijih muzičkih zvezda u vojsci. Dobio je poziv 1958, kad je već bio prilično poznat - mahom jer je prethodno snimio pesmu "Hound Dog".

Svoje vreme u vojsci je proveo u Teksasu i Nemačkoj, a iz vojske je izašao 1960.

Klint Istvud

Iako je poznat po ulogama "opakih tipova" u filmovima, mnogi ne znaju za Istvudovu ratnu istoriju. Glumac je u vojsku primljen za vreme Korejskog rata, a budući je bio odličan plivač, imenovan je za instruktora plivanja.

Iako se nije našao u stvarnoj akciji, leteo je na bombarderu koji je imao mehanički kvar, pa je grupa vojnika morala prisilno da sleti u vodu.

Toni Benet

Slavni muzičar primljen je u vojsku za vreme Drugog svetskog rata, 1944, a borio se u Francuskoj i Nemačkoj.

Pevač je kasnije izjavio da nije imao strašnih ratnih iskustva.

Kurt Vonegat

Iako nije zvezda koju svi odmah prepoznaju, Vonegat je poznati američki pisac, poznat po kultnom delu "Klanica pet".

Učestvovao je u brojnim bitkama Drugog svetskog rata u Evropi, a zarobljen je u Nemačkoj i poslat u logor za ratne zarobljenike. Tamo je doživeo brojne strahote, zbog čega je kasnije imao problema s alkoholom.

Za svoju hrabrost dobio je odlikovanje Grimizno srce.

Džejms Duhan

Najpoznatiji po svojoj ulozi Skotija u Star Treku, Duhan je bio član Kanadske vojne arteljerije tokom Drugog svetskog rata. Bio je odličan vojnik, a čak je i vodio trupe u Normandiji.

Ranjen je sa šest metaka, od kojih četiri u nogu, a život mu je spasila kutija za cigarete koja je zaustavila metak na njegovim grudima.

Bob Ros

Umetnik i televizijska ikona Bob Ros, koji je delovao kao apsolutni pacifista, zapravo je proveo 20 godina u vojsci, tačnije u vazdušnim snagama.

  • era

    21.10.2016 16:16
    A Maeshall Hendrix alo....
  • Realno

    20.10.2016 23:48
    spisak je pravio kreten
    Lee Marvin, WWII, dva puta ranjavan!
    Charles Bronson, WWII mitraljezac na B29, ranjavan!
    ....
  • naslov vs tekst

    20.10.2016 22:25
    Naslov: "Deset ličnosti koje su bile na prvoj liniji fronta"

    Deo teksta: "Elvis Prisli......Svoje vreme u vojsci je proveo u Teksasu i Nemačkoj, a iz vojske je izašao 1960."


    Izvinte a koji je to front bio na toj lokaciji tih godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.