Ajnštajnovi rukopisi prvi put na izložbi u Kini, Japanu i Tajvanu

Stranice rukopisa teorije relativiteta Alberta Ajnštajna, njegova pisma ljubavnicama i Sigmundu Frojdu, i drugi predmeti iz arhive u Jerusalimu, biće od sledeće nedelje na putujućoj izložbi na Tajvanu, u Kini i Japanu.
Od idućeg petka 75 predmeta će biti izloženo u Tajpeju u okviru izložbe "Albert Ajnštajn: Život u četiri dimenzije", najavio je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu koji ima najveću kolekciju Ajnštajnovih rukopisa i priznanja.
 
Izložba u Nacionalnoj memorijalnoj dvorani Čang Kaj-Šeka će trajati do 8. aprila, a potom se seli u Kinu i Japan. 
 
Biće izloženi i povelja Nobelove nagrade koju je Ajnštajn dobio 1921. godine, pisma koje je razmenenjivao sa Frojdom, rođacima, njegova zbirka gramofonskih ploča, saopštio je Univerzitet.
 
Portparolka Univerziteta je izjavila da je sve što će biti izloženo originalno, osim Ajnštajnove sto godina stare lule, koja je isuviše krhka. Ti vredni predmeti prevoziće se oklopnim vozilom uz policijsku pratnju, a koristiće se i lažni prevoznik kako bi se isključila mogućnost krađe. 
 
Neki od Ajštajnovih rukopisa su bili izloženi u Vašingtonu i Los Anđelesu, ali je ovo prvi put da se u inostranstvo šalje tako velika izložba, rekla je portparolka.
 
Ajštajn je 1952. godine odbio ponudu da bude predsednik Izraela, a bio je član prvog upravnog odbora Hebrejskog univerziteta. On je umro 1955. godine i univerzitetu zaveštao svoju arhivu, te je tu zato najveća zbirka njegovih dokumenata.
 
Oktobra prošle godine je beleška koju je Ajnštajn napisao u Tokiju i dao je kuriru koji mu je dostavio poruku da će dobiti Nobelovu nagradu, a u kojoj se opisuje njegova teorija sreće, prodata na aukciji u Jerusalimu za 1,56 miliona dolara.
 
"Tih i skroman život donosi više sreće nego potraga za uspehom uz konstantan nemir", piše na jednoj ceduljici, a na drugoj: "Kada ima volje, ima i načina".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.