Meksička biblioteka zvuka pronašla prvi snimak glasa Fride Kalo

Nacionalna biblioteka zvuka "Fonoteca Nacional" u Meksiku, pronašla je audio-snimak koji bi mogao da bude prvi poznati zvučni zapis glasa Fride Kalo.

Snimak je pronađen u okviru priloga radijske emisije “El Bachillera” iz 1955. godine. Emisiju je producirao Alvaro Galves Fuentes, a glas za koji se smatra da je Fridin može se čuti kako čita tekst nazvan “Portret Dijega”, izvučen iz kataloga izložbe u Palati lepih umetnosti, povodom obeležavanja 50. godišnjice njenog rada.

“On je ogromno, neizmjerno dete, s prijateljskim licem i tužnim pogledom. Njegove tamne i inteligente oči retko miruju. Gotovo ispadaju zbog otečenih i izbočenih kapaka – poput žabinih. Dopuštaju pogledu da ima mnogo šire vidno polje, kao da su napravljene posebno za slikara velikih prostora i gužve.”

Pretpostavlja se da je prilog snimljen 1953. ili 1954. godine, ali da je emitovan tek posle njene smrti 1954. godine, s obzirom na to da u nastavku može da se čuje glas voditelja koji govori:

“Ovaj glas kojeg više nema, ali opstaje u postojanosti njenih reči – glas Fride Kalo, odveo nas je u daleko slikarevo detinjstvo.”

U kolekciji te emisije ima oko 1.300 snimaka koji treba da se digitalizuju, pa postoji mogućnost da bi materijala sa njenim glasom moglo biti još.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.