Prvi ugovor Bitlsa prodat za 340.000 dolara

Prvi ugovor Bitlsa sa menadžerom Brajanom Epstinom prodat je za 340.000 dolara na aukciji, piše BBC.
Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i originalni bubnjar Pit Best potpisali su ovaj dokument 24. januara 1962. godine, pre nego što su postali svetski poznati.
 
Ovim ugovorom se Epstin obavezao da će organizovati nastupe grupe, da će upravljati njihovim rasporedom i da će organizovati susrete s fanovima. Dokument je bio prvi od dva ugovora između Estina i Bitlesa.
 
"Epstin je tim ugovorom ozvaničio prisutnost strasti, energije, harizme i sirove seksualnosti na sceni. Bitlesi su imali scensku energiju, ali Epstin je u njih usadio profesionalizam", rekao je Gabrijel Hiton, stručnjak u aukcijskoj kući Sotbi.
 
U ugovoru se naglašava da će Epstinu pripasti deset odsto, povećavajući se na 15 odsto ako bi njihova zarada prelazila 150 dolara nedeljno. 
 
 
Nakon što je Best napustio bend, još jedan ugovor je potpisan 1. oktobra 1962. godine s Ringom Starom kao bubnjarom, a Epstin je u ovom dokumentu dogovorio veću zaradu.
 
Sredstva prikupljena od prodaje su namenjena humanitarnoj fondaciji "Ernest Hecht".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.