Kraljica Elizabeta danas slavi 94. rođendan

Najdugovečnija britanska vladarka danas slavi 94. rođendan, a s godinama njena popularnost se ne smanjuje. Prema poslednjoj anketi YouGova, pozitivno mišljenje o njoj ima 76 odsto Britanaca.
S imetkom od 370 miliona funti ona je 356. najbogatija osoba u Britaniji.
 
Tokom vladavine nosila se s brojnim udarcima i izazovima, ali je "uvek zadržala dostojanstvo, osećaj dužnosti i frizuru", rekla je svojevremeno Helen Miren, koja je za ulogu Elizabete Druge dobila Oskara.
 
Princeza Elizabeta rođena je u Londonu 21. aprila 1926. Školovala se, zajedno s mlađom sestrom Margaret, u palati. Naslednica prestola neočekivano je postala 1936. godine, kada je njen otac Džordž IV preuzeo tron posle abdikacije starijeg brata Edvarda. Kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu, Elizabeta je učila pravo, istoriju ustava, umetnost, muziku i jahanje.
 
Svoj prvi javni nastup imala je sa samo 14 godina, u oktobru 1940. godine, a Drugi svetski rat obeležio je njeno odrastanje.
 
"Bilo je to vreme nestašice i teskobe za celu zemlju, uključujući kraljevsku porodicu", piše u njenoj zvaničnoj biografiji.
 
Godine 1947. godine Elizabeta se udala za poručnika Filipa Mauntbatena, mornaričkog oficira s danskim, grčkim i nemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno venčanje u Vestminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog posleratnog oporavka. Kraljičin muž, pet godina stariji od nje, dobiće titulu Vojvode od Edinburga.
 
Pošto joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je do tada već rodila princa Čarla i princezu Anu, sa samo 25 godina postala je kraljica. Posle toga je rodila još dvoje dece, prinčeve Endrjua i Edvarda.
 
Elizabeta je priznala da joj je u najtežim trenucima pomogla vera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvek bila uverena u staro načelo - umerenost u svemu.
 
Pre dve godine kraljica je sa suprugom, 98-godišnjim princom Filipom, proslavila 70. godišnjicu braka, ali je posle njegovog povlačenja iz javnosti, ali i mnogobrojnih problema sa zdravljem, sve više događaja morala da odradi sama.
 
"Kada sam bila devojčica, 'platinasto' kao oznaka za godišnjice nije postojala. Niko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati", našalila se kraljica u božićnom govoru 2018.
 
Pre dve nedelje, u tek drugom obraćanju naciji van prazničnih prigoda, pozvala je Britance da u borbi s virusom korona pokažu odlučnost svojih predaka.
 
"Zajedno se borimo s ovom bolešću i uveravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni", rekla je, evocirajući ratni duh nacije.
  • dijasporac

    22.04.2020 02:52
    Vi imate Vucica za predsednika a ja Elizabetu za kraljicu.
  • dzonny

    21.04.2020 15:03
    Nece grom u koprive
  • Ron Jeremy

    21.04.2020 13:45
    Hoće li biti svećica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.