Autorka Harija Potera vraća nagradu koju joj je dodelila porodica Kenedi

Britanska književnica Džoana Rouling, svetski poznata po romanima o čarobnjaku Hariju Poteru, izjavila je da će vratiti nagradu organizaciji za ljudska prava povezanoj sa porodicom Kenedi pošto je predsednica te organizacije kritikovala njene komentare o pitanjima transrodnih osoba.
Odluka ove spisateljice usledila je pošto je predsednica fondacije "Robert F. Kenedi" za ljudska prava Keri Kenedi izrazila "duboko razočarenje" komentarima Džoane Rouling.
 
"U saopštenju (Keri Kenedi) se netačno navodi da sam transfobična osoba, i da sam odgovorna za nanošenje štete transrodnim osobama. Kao dugogodišnja donatorka dobrotvornim organizacijama zajednice LGBT koja podržava njihovo pravo da žive bez progona, apsolutno odbijam optužbe da mrzim transrodne osobe ili da im želim zlo, ili da je zalaganje za ženska prava pogrešno, diskriminatorski ili da podstičem nasilje transrodnoj zajednici", navela je spisateljica.
 
Džoana Rouling je u junu u seriji poruka na Tviteru podržala prava transrodnih osoba, ali je dodala da ne veruje u koncept "brisanja biološkog seksa". Dodala je da odbija da se pridruži pokretu koji želi da "ponizi" ženu "u političkom i biološkom smislu".
 
Keri Kenedi je posle tih tvitova saopštila da je duboko razočarana što je spisateljica "odlučila da iskoristi svoje izuzetne darove za pisanje da bi umanjila identitet transrodnih osoba, podrivajući valjanost i integritet čitave transrodne zajednice, koja nesrazmerno pati od nasilja, diskriminacije i uznemiravanja".
 
Organizacija je u decembru dodelila nagradu Džoani Rouling jer je otvorila fondaciju za pomoć deci bez roditelja.
  • Fodor

    31.08.2020 18:01
    Ja mislim da je Dž. K. potpuno u pravu. Retko normalna osoba.
  • rada

    30.08.2020 18:45
    Mislim da i treba da vrati, nije trebala ona ni da primi.
  • Šokol

    30.08.2020 10:41
    Ispravno
    Naravno da je vratila, kada je u međuvremenu odlučila da se aktivno bori protiv ljudskih prava. Dosledno.
    Mada bi možda bilo bolje da su joj je pre toga lepo oduzeli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.