Na današnji dan rođena "kraljica zločina" Agata Kristi

Engleska književnica Agata Kristi (1890-1976), jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, rođena je na današnji dan 1890. godine.
Njeni načitaniji romani su: "Ubistvo Rodžera Ajkrojda", "Leš u sarkofagu", "Ubistvo u 'Orijent ekspresu'", "Deset malih crnaca", "Vašar zločina", "Karipska zagonetka", "Nikotin", "Tajna zamka Čimniz", "Tajna sedam satova", "Otvorenih karata", "Ubistvo u Mesopotamiji" i "Mišolovka".
 
Agatu Kristi nazivaju "kraljicom zločina".
 
Tokom svoje književne karijere, duge više od pola veka, napisala je 79 knjiga (od kojih su 66 kriminalistički romani) i više zbirki kratkih priča, koje su prodate u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedene na više od 50 jezika.
 
Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je najprodavanija autorka svih vremena. Zabeleženo je da su jedino Biblija i Šekspirova dela imala veću prodaju od romana Agate Kristi.
 
Njena drama "Mišolovka" imala je više od 25.000 izvođenja na sceni.
 
Agata Kristi je 2013. godine proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman "Ubistvo Rodžera Akrojda" za najbolji kriminalistički roman svih vremena.
 
U čast svojih književnih dela, imenovana je za komandanta Reda Britanske imperije 1956. godine, a sledeće godine je postala predsednica "Kluba detektiva".
 
Umrla je 1976. godine u 86. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.