VIDEO: Leonardo Dikaprio podržao kampanju za zaštitu reka u BiH

Holivudska filmska zvezda Leonardo Dikaprio pridružio se pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju mini hidroelektrana u toj zemlji i tako spreče uništavanje njenih reka i devastaciju životne sredine.
"Neka reke BiH teku slobodno", napisao je Dikaprio na svom Fejsbuk i Tviter nalogu ističući kako gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od hiljadu kilometara rečnih vodotokova u toj zemlji.
 
Holivudski glumac ovim je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruženja i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi reke u BiH.
 
Organizacija pod nazivom Udruženje za društvene promene podsetila je kako upravo ističe rok do kog je trebalo sprovesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz juna ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u tom entitetu.
 
 
"Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rešenje jer će u protivnom hiljadu kilometara divljih i netaknutih reka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi", stoji u pozivu.
 
Parlament Republike Srpske ranije je odbio da podrži ovakvu inicijativu.
 
Koordinacija različitih udruženja pod nazivom "Koalicija za zaštitu reka" podsetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih evropskih reka i šuma te preusmerava i zagađuje voda.
 
Takve elektrane drastično menjaju okolinu, a korist donose samo neposrednim investitorima, odnosno onima koji eksploatišu proizvedenu električnu energiju.
 
Reke između Slovenije i Albanije, uključujući i reke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Evropi, a 69 vrsta koje žive u ovim rekama ne živi nigde drugde u svetu.
 
U celom regionu planirana je izgradnja čak tri hiljade brana, a ukoliko se ti planovi realizuju, najmanje 10 odsto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumreti ili biti na rubu izumiranja.
  • BoeserWolf

    27.09.2020 23:27
    On bar ima dovoljno para da resi problem. Plati Bakiru reket koji bi inace uzeo na MHE.
    No, Bakir ne gleda Leov instagram i briga ga sta Leo apeluje.

    Bilo bi i mene briga. Lik koji se voza privatnim avionom 15 puta nedeljno, dok nama bednicima prica kako smo zagadili okolinu vozeci dizelase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.