Balašević: Ovo malo predugo traje, osećam se prilično "koronulo"

Kantautor Đorđe Balašević napisao je tekst za "Večernji list" u kojem se osvrće na 2020. godinu, svoje prijatelje, Mustafu Nadarevića i brojna druga sećanja.
Balašević: Ovo malo predugo traje, osećam se prilično "koronulo"
Foto: 021.rs
Tekst za "Večernji list" započinje konstatacijom da "ovo sad već malo predugo traje", te da se "oseća prilično 'koronulo'. Pita se kako "likovi s tabloidnih portala" uopšte i dolaze do njega, šaleći se da verovatno podnesu zahtev za ekshumaciju. Ispričao je kako je upitan po čemu će pamtiti ovu godinu.
 
"Pre svega, je li obavezno da se baš svaka godina pamti? Nije to baš sasvim u redu? Kad se jednog dana, daleko bilo (ali došlo blizu), budu prebrojavale godine mog života, i 2020. će se tu nezasluženo uračunati, uz sve one blistave i veličanstvene Godine Lavova. Godina u znaku 'bljaka'! Do nedavno sam mislio da nema uzaludnije i protraćenije godine od one koju sam proveo u JNA, pidžama-parti uz kolektivno gledanje 'TV Dnevnika', besomučno salutiranje svakoj šapki koja naiđe, i ono groteskno kopanje 'rova za ležeći stav', na Jakuševcu, nadomak civilizacije, za moje shvatanje slobode i zdravog razuma predstavljali su pikove apsurda i besmisla", zapisao je Balašević.
 
Dalje se čuveni kantautor iz Novog Sada priseća svog boravka u JNA, pojedinih prijatelja iz tog perioda, seriji Velo misto, toga kako je upoznao Mustafu Nadarevića, kojem je i posvećen tekst. 
 
Prisetio se i svog poslednjeg susreta sa slavnim glumcem. Bilo je to 2012. godine, nakon smrti Nadarevićeve supruge Slavice. 
 
"Tu je ona... Negde... Takvog ću ga pamtiti, s tom gestom, tim pokretom ruke nekog Pometa, Merkucija, nekog Glembaja, velikim gestom svih prinčeva i pajaca koje je odigrao. Otad smo se samo čuli s vremena na vreme, još uvek imam njegove brojeve iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, mesto ga nije držalo, svako mesto na kom se našao postajalo bi njegovo mesto, kao uostalom i ono Velo Misto, od kog je sve i počelo. Ponekad me put nanese preko tog ugla kod Dunavskog parka, podignem kragnu, držim se propisanih preporuka, ali čak i kroz glupu masku vetar na mahove nanese tek primetni pramičak poznatog losiona posle brijanja... Ali, ne pada mi na pamet da pamtim 2020. Čak ni po Mustafi Mujici Nadareviću. Ja možda već jesam i pomalo mator i prolupan, i prilično 'koronuo', kao što rekoh... Ali još uvek mi preostaje sasvim dovoljno boljih godina po kojima ću pamtiti prijatelje", zaključio je Balašević.
 
Ceo tekst Balaševića za "Večernji list" možete da pročitate na OVOM LINKU.
  • I ja sam baka

    22.12.2020 18:38
    pamtim dugo
    Možete pričati štogod hoćete, ja Đoleta baš volem.
  • Gogi

    22.12.2020 07:38
    Onomad se nije dao skloniti pa i pesme speva za voljenog vodju,pa prodje vreme i iz banovine ga ne mogase isterati dok nije uzeo jako puno para za navodni neki film sto niko vido nije....E sada ajd malo i u napredne vode,tu jos nisi bio..Eto i Canak je tu....
  • @ukras sveta

    20.12.2020 20:51
    Iz tvog komentara je nejasno kako to sta on radi za svoju decu, sa svojom decom, zenom, svalerkom i s kim sedi na slavi, utice na nacin na koji pise, izrazava se i peva, na gomile albuma i pesama koje je stvorio tokom svog zivotnog veka, a u kojima smo toliko uzivali i jos uvek uzivamo? Prestali su da postoje? Manje su lepi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.