Na današnji dan rođen Tolkin

Džon Ronald Reuel Tolkin rođen je 3. januara 1892. u Južnoj Africi, a preminuo je 2. septembra 1973.
Na današnji dan rođen Tolkin
Foto: 021 (ilustracija)
Život je proveo u Engleskoj. Predavao je anglosaksonski na koledžu Pembrok, gde 1925. počinje s pisanjem "Hobita" – do tada je već završio prva dva dela trilogije "Gospodar prstenova".
 
Dvadeset godina kasnije, Tolkin počinje da predaje engleski jezik i literaturu na koledžu Merton u Oksfordu, gde ostaje do penzije. Njegove knjige su se toliko dobro prodavale da je žalio što nije ranije penzionisan, piše Dnevnik.hr.
 
Oženio se 1916, a sa suprugom Idit imao je četvoro dece.
 
Njegova dela su neiscrpna inspiracija i, zahvaljujući njemu, porasla je popularnost epske fantastike kako u knjigama, filmovima i serijama, tako i u video igrama.
 
Njemu su posvećeni festivali u celom svetu, a Novi Zeland je, zahvaljujući tome što su tamo snimani filmovi serijala "Gospodar prstenova " i "Hobit", postao jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje ne samo netaknute prirode, već i fantastike.
 
Stvorio je čak 15 veštačkih jezika, od kojih su najpoznatiji kvenija i sindarin. Kasnije je razvio čitavu kosmogoniju i istoriju Srednje zemlje kao pozadinu za te jezike.
 
Čuvena knjiga "Hobit" je zapravo rođena iz priče za laku noć koju je Tolkin pričao svojoj deci. Trilogija "Gospodar prstenova" razvijala se 20 godina.  Najpoznatije Tolkinovo posthumno delo je svakako Silmarilion a druga dela uključuju i Istoriju Srednje Zemlje, Nedovršene priče, Legendu o Sigurgu i Gudrun…
 
Tolkinovo stvaralaštvo je ostavilo ogroman trag i na svet rokenrola. Postojao je plan po kom bi "Bitlsi" bili glavni akteri filmske adaptacije "Gospodara prstenova": Pol Mekartni bi bio Frodo, Ringo Star – Sem, Džordž Harison – Gandalf, a Džon Lenon bi tumačio ulogu Goluma.
 
Reference na Tolkinovo stvaralaštvo su prisutne i u pesmama Pink Flojda, Led Cepelina, Blek Sabata i benda Dženesis. Muzika ovih bendova je predstavljala svojevrsni saundtrek velikih društvenih promena tog vremena.
 
  • Apsolutno

    03.01.2021 20:13
    Apsolutni genijalac u epskoj fantastici, a bogami i svetske književnosti
  • а

    03.01.2021 18:40
    А када је рођен Токин,Иван Токин?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.