Glumac iz Simpsonovih se izvinio zbog tumačenja uloge Apua

Američki glumac Henk Azarija izvinio se zbog tumačenja uloge Apua, lika indijskog porekla u seriji "Simpsonovi" čija je pojava godinama kritikovana zbog navodnog širenja rasnih stereotipa.
"Jednim delom se osećam kao da bi trebalo da se lično izvinim svakoj osobi indijskog porekla u ovoj zemlji", rekao je Azarija gostujući u jednom podkastu, prenosi BBC.
 
Azarija, belac, davao je glas Apuu u čuvenoj animiranoj seriji još od 1990. godine. U januaru 2020. objavio je da će prestati da tumači ovu ulogu.
 
"Simpsonovi" su bili pod pritiskom od 2017. godine kada je objavljen dokumentarac u kom se navodi da je lik Apua zasnovan na rasnim stereotipima.
 
Azarija je u podkastu izjavio da u prvi mah nije znao da li treba da prestane da daje glas tom liku jer nije hteo da "ima naglu reakciju".
 
Glumac kaže da je "čitao, išao na seminare, govorio sa ljudima koji znaju mnogo toga o rasizmu, sa Indijcima".
 
Iako govori da je lik Apua stvoren iz najboljih namera, naglašava da je emisija bila deo "strukturalnog rasizma".
 
"Nisam znao za bolje. Nisam razmišljao o tome. Nisam bio svestan koliko prednosti imam u ovoj zemlji zato što sam bio beli klinac iz Kvinsa", rekao je on. "To što su namere bile dobre ne znači da nije bilo negativnih posledica za koje sam ja odgovoran."
  • Branko

    17.04.2021 00:36
    Пффф
    Ако не може ништа више да се стави у хумор јер нека социјална правда није задовољена што онда не укину све шаљиве серије и сатире??? Стереотипи, алкохол, насиље, контрадикторности су све лоше ствари које се кроз изненађење претварају у хумор, без тога нема вица и нема хумора. Који би ми виц о Пироћанцима, Муји и Хаси, Лали и Соси имали без стереотипа?
  • Nemanja

    14.04.2021 12:55
    India
    Imao sam kolegu u jednoj firmi Indijca, rođenog u UK. Lik je bio preslikan Apu, bukvalno smo morali da pazimo da ga oslovimo imenom a ne sa Apu!
  • Deran

    14.04.2021 12:48
    Budi Bog S’nama
    Ameri i njohova korektnost,samo kada oni pričaju o pravima ljudi i slobodi.Apu je voljeni lik iz crtane serije,preterali su sa svime...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.