Kina cenzurisala vesti o oskarovki Kloe Žao

Kinesko rukovodstvo je cenzurom i ćutanjem reagovalo na istorijski uspeh na dodeli Oskara rediteljke Kloe Žao, koja je rođena u Pekingu.
Glavni državni mediji, uključujući novinsku agenciju Sinhua i državnu televiziju CCTV, nisu preneli vest da je Oskara za režiju dobila Žao, američka državljanka koja je detinjstvo provela u Kini.
 
Vesti objavljene na društvenim mrežama delimično su uklonjene. Ni portparolka ministarstva spoljnih poslova nije želela da komentariše tu vest, rekavši da se ne radi o "diplomatskom pitanju".
 
Žao je Oskara za najbolju režiju osvojila na svečanoj dodeli u nedelju uveče. Njen film "Nomadland" dobio je i nagrade za najbolji film i glavnu žensku ulogu koja je pripala glumici Fransis Mekdormand.
 
Žao je tek druga žena nagrađena Oskarom za režiju u 93-godišnjoj istoriji te nagrade. 
 
Kineski list "Global times" je početkom marta pisao o Žao kao "kineskom ponosu" nakon što je dobila Zlatni globus. Ali, potom je na internetu u Kini osvanuo intervju u kojem je Žao kritikovala Kinu kao "mesto laži".
  • Dragan

    27.04.2021 08:11
    Eh
    Hoćel i brat Aca i Ana da ih cenzurišu ?I da slikaju pred kineskim avionom.Kina je naj omraženija,diktatorska zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.