Opušak cigare Vinstona Čerčila na aukciji bi mogao postići cenu od 1.200 funti

Opušak cigare britanskog premijera Vinstona Čerčila, koji je odbacio tokom putovanja u Pariz 1947, a pokupio ga je jedan policajac, na aukciji bi mogao biti prodat za 1.200 funti.
Predmet će biti ponuđen na licitaciji koja će se održati od 25. do 28. maja, a aukcijska kuća nudi i par satenskih papuča koje su nekada pripadale kraljici Viktoriji, piše "Independent".
 
Napravljene sredinom 19. veka, kraljevske papuče ukrašene su ručno rađenim zlatnim nitima i "pod čekić" idu gotovo 202 godine od dana kraljičinog rođenja.
 
U aukcijskoj kući "Bellmans" očekuju da bi papuče mogle da dostignu cenu od 3.000 funti.
 
Džulijan Dinin, stručnjak iz "Bellmansa", kaže da "trenutno vlada veliko interesovanje za memorabilije povezane s važnim istorijskim ličnostima".
 
"Sumnjamo da bi se u domaćinstvu kraljice Viktorije naručilo više od jednog para satenskih papuča jer su vrlo 'osetljive' i verovatno nisu više puta obuvene."
 
Dinin kaže da je kraljica Viktorija papuče poklonila Harijet Saterlend-Leveson-Gover, vojvotkinji od Saterlenda, koja je bila njena dama za izbor odeće i obuće.
 
Njena unuka Lejdi Florens udala se za Henrija Čaplina, prvog vikonta od Čaplina, a papuče su ostale u porodici do njihove prve prodaje 2000. godine.
 
Ipak, kaže Dinin, neobičniji predmet koji će se ponuditi je opušak cigare ser Vinstona Čerčila.
 
Deda aktuelnog vlasnika, Artur Čerč, četrdesetih godina je bio policajac u Skotland Jardu. Dok je bio na dužnosti u Čerčilovoj pratnji, Čerč je pokupio odbačeni opušak koji je pred njim na pariskom aerodromu odbacio Čerčil i sačuvao ga je.
  • Y

    11.05.2021 14:40
    X
    Grozno sta sve ljudi kupuju dok drugi nemaju za zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.