Ovo je plan Britanije kada umre kraljica Elizabeta

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti.
Ovaj plan je dugo bio obavijen velom tajnosti.
 
Isečci iz tog "tajnog plana" godinama su se pojavljivali, a sada je list "Politiko" pribavio niz dokumenata koji detaljno izlažu kako će Britanija reagovati kada nastupi taj dan.
 
Kraljica, koja ima 95 godina, prema svemu sudeći je dobrog zdravlja, i nema nagoveštaja da su ovi planovi bili hitno revidirani.
 
Međutim, najnoviji planovi koje je izradila Kancelarija vlade za operaciju "Londonski most" uključuju i raspravu o pandemiji koronavirusa.
 
Dokumenti, naime, sugerišu na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.
 
Reč je detaljnom 10-dnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.
 
Naime, u prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se "kaskada poziva" kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o smrti kraljice.
 
Interno, taj dan će se nazivati "Dan D", a svaki sledeći dan pre sahrane nosiće naziv "D + 1", "D + 2", itd.
 
Kraljevska porodica izdaće "zvanično obaveštenje", dostavljajući vest javnosti.
 
Po primanju ove informacije, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.
 
U narednim danima uoči sahrane, novi kralj Čarls krenuće na put po Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi primio izraze saučešća.
 
Sahrana je planirana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.
  • Ivan

    08.09.2021 08:48
    Ako umre...
  • profa

    07.09.2021 20:48
    Kada umre...
  • Joca

    05.09.2021 16:04
    A šta ako Čarls prvi stisne oči? AHA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.