Producentska kuća tuži Tarantina zbog prodaje nezamenljivog tokena "Petparačkih priča"

Producentska kuća Miramax podnela je tužbu protiv Kventina Tarantina za povredu autorskih prava, nakon što je prodao NFT zasnovan na scnariju "Petparačkih priča".
Tarantino je najavio prodaju na nedavnoj konvenciji kripto-umetnosti u Njujorku.
 
"Uzbuđen sam što ću predstaviti ove ekskluzivne scene iz 'Petparačkih priča' fanovima", rekao je Tarantino tada.
On je na aukciju stavio NFT ("nezamenljivi token") na osnovu isečaka svog originalnog rukopisa scenarija za film, zajedno sa njegovim komentarom. NFT je obeležen kao "tajan", što znači da bi sadržaj tog isečka bio poznat samo budućem vlasniku.
 
Međutim, prema tužbi, Tarantino prethodno nije konsultovao Miramax, koji i dalje drži autorska prava na rediteljev klasik iz 1994. godine. 
Advokati producentske kuće pokušali su da dopisom blokiraju prodaju, ali se Tarantino nije obazirao na to.
 
Sada Miramax tvrdi da je Tarantino poremetio njihove planove da i sami uđu na tržište NFT sa sadržajima iz "Petparačkih priča". 
 
Tužba će otvoriti pitanje da li prodaja NFT na osnovu isečaka scenarija može da se tretira kao njegovo "objavljivanje". 
 
Prema tužbi, Tarantinov advokat rekao je producentskoj kući da je njegov klijent zadržao pravo da objavljuje svoj scenario i da to pravo demonstrira kroz prodaju NFT. Miramax, međutim, tvrdi da je prodaja NFT jednokratna i da je kršenje autorskih prava, kao i primer nelojalne konkurencije. 
 
Šta je NFT?
 
NFT su poput kriptovaluta kao što je bitkoin, a postoje na "blokčejnu", digitalnoj bazi podataka. Za razliku od kriptovaluta koje su "zamenljive" (jedan bitkoin vredi isto kao i svaki drugi bitkoin), svaki NFT ima jedinstvenu procenjenu vrednost koju postavlja onaj ko najviše ponudi.
 
Kompletan sistem deluje apsurdno, budući da neko treba da po ogromnoj ceni plati radove koji se mogu videti i deliti putem interneta potpuno besplatno. Ipak, kada neki kolekcionari saznaju da postoji originalna verzija nečega što im je interesantno za skupljanje, oni žele da dobiju baš to "autentično" delo.
  • Ime

    18.11.2021 23:16
    Neverovatno koliko su gramzivi. Kakvo dno dna civilizacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.