Ukrajina preti reditelju Nikiti Mihalkovu hapšenjem

Ukrajinski sud raspisao je poternicu za ruskim rediteljem Nikitom Mihalkovim zbog sumnje da je ugrozio teritorijalni integritet te zemlje, preneli su svetski mediji.

"Zvanično sam ovlašćena da objavim da je sud dozvolio ukrajinskom državnom tužilaštvu da raspiše međunarodnu poternicu za Nikitom Sergejevičem Mihalkovim, zbog ugrožavanja suvereniteta Ukrajine i privede ga radi određivanja kaznene mere", saopštila je prekjuče generalna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova.

Protiv reditelja, kako je precizirala Venediktova, podneta je optužnica po članu 110 kriminalnog zakona, koji se odnosi na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenosi Nova.rs.

Ukrajinski sud dao je "blagoslov" da policijski zvaničnici uhapse Mihalkova i privedu ga pravdi, navela je još tužiteljka. Završena je, kako je dodala, zvanična procedura "stavljanja" Mihalkova na međunarodnu poternicu, pa bi ruski reditelj i glumac bio uhapšen čim pređe granicu bilo koje druge zemlje.
 
Ukrajinski zvaničnici ovakav potez obrazložili su, između ostalog, nedavnom izjavom Nikite Mihalkova u kojoj je istakao kako je "nezavisnost Donjecka i Luganska jedini pravi put". Prethodno je reditelj izjavio i da Ukrajinu i Belorusiju vidi kao delove "idealne Rusije".
 
Nakon što je raspisana poternica, uz pretnju hapšenjem, oglasio se i sam ruski sineasta i glumac, poručujući da je iznenađen time što ukrajinski tužioci misle da je jedan ruski filmski reditelj može da utiče na teritorijalni integritet čitave zemlje.
 
Reditelj je istakao kako se "odluka da se umetnik iz druge zemlje stavi na međunarodnu poternicu samo zato što ne misli kako mu neko nalaže" može uporediti sa onim što je 1939. godine radio nacistički sudija Ernst Lauc.
  • Sima

    08.03.2022 12:20
    Dobro je,
    ja mislio Zvonko Bogdan
  • Svetlana

    07.03.2022 19:08
    NIKITA
    daleko ste vi od njega
    filmovi su mu poezija
    a ostali su internacionalni neostvareni jadnici
  • Lao Ce Bu

    06.03.2022 22:58
    Pravda
    Razmaženi sinak komunističkog skribomana potkresanih Kobinih brkova odavno je zaslužio apsanu Drvengrada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.