Pokrenuta istraga: Zašto je objavljeno šta će se dogoditi kad umre engleska kraljica?

Pokrenuta je istraga o aferi od pre nekoliko godina, a u kojoj je iz vlade u Velsu u javnost procurio protokol za slučaj da kraljica Elizabeta II umre.
Protokol nosi ime "Operacija Londonski most", a sadrži brojne informacije, poput tačnog vremena u kojem će se objaviti smrt kraljice i detalji o sahrani. Uređena je i tačna procedura po kojoj će novi monarh posećivati zemlje koje su i dalje pod kraljevskom krunom, ali i način na koji će, na primer, Kanada i Novi Zeland javnosti službeno saopštiti tu vest.
Podaci koji su procurili bili su, prema rečima sekretara velške vlade Endrua Godala, službeni i poverljivi. Napomenuo je i kako velška vlada celu situaciju shvata vrlo ozbiljno i da ju tretirao kao kršenje sigurnosnih pravila.
Informacije su procurile navodno tako što su slučajno bile poslate i jednom bivšem radniku vlade.
 
Šta će se sve dogoditi kad umre engleska kraljica?
 
Elizabeta II ima dugu vladavinu i retko je bila odsutna s javnih događaja zbog zdravstvenih razloga. Ipak, kako stari, Britanci i drugi kraljevski fanovi pitaju se šta će se dogoditi u budućnosti.
 
Kad Elizabeta II umre, premijer će biti obavešten i to - kodnom lozinkom. Taj kod će glasiti: "Londonski most je spušten/dolje." (London Bridge is down).
 
Većina osoblja u palati će biti poslata kući i počeće period komemoracije u trajanju od oko 12 dana, što će Britaniju poprilično koštati.
 
Datum pogreba i krunidbe njenog naslednika biće proglašen praznikom, a predviđa se da će koštati zemlju između 1,2 i 6 milijardi funti.
 
Tokom perioda žalosti BBC će otkazati sve humoristične emisije.
 
Ako umre tokom noći, obaveštenje će uslediti u osam sati ujutro. Ako objava bude tokom radnog vremena, londonska berza će verovatno prestati s radom.
 
BBC-jevi novinari s vremena na vreme vežbaju objavu te vesti. Takođe, imaju pri ruci crnu odeću kako bi izbegli neprimereno pojavljivanje tokom izveštavanja o smrti u kraljevskoj porodici.
 
Nakon njene smrti, promeniće se i tekst nacionalne himne i dodaće se deo o njenoj smrti.
 
Zastave će biti spuštene na pola koplja, a turistička mesta biće zatvorena.
 
Za to vreme posebno veće će u palati Svetog Jakova objaviti naslednika Elizabete II, nakon čega će novi monarh položiti zakletvu. Nakon toga političari će se zakleti na vernost novom vladaru.
 
Telo Elizabete II za to vreme biće izloženo u Vestminsterskoj palati, gde će javnost moći da joj oda počast.
  • Dr Srbivoje

    10.04.2022 22:53
    @MostoviSpajajuLjude
    Kradikal, kakve veze ima tvoja glupost sa člankom?
  • Fredi

    10.04.2022 12:53
    Bas cudno! Pa njoj je tek 100 godina.
  • Novosadjanin

    10.04.2022 10:11
    Što bi stara kraljica rekla, 'samo nek' ide po redu..prvo deca, onda Ja!'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.