Maradonin dres prodat za rekordnih 9.3 miliona dolara

Dres koji je nosio Dijego Maradona kada je postigao kontraverzni gol "Božijom rukom" protiv Engleske na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986, prodat je danas za 9.3 miliona dolara.
Maradonin dres prodat za rekordnih 9.3 miliona dolara
Foto: Youtube (Screenshot/HBO)
To je najviša cena ikada za jedan komad sportske opreme.
Aukcionar Sotebi prodao je dres na onlajn aukciji koja je zatvorena danas, a identitet kupca nije otkriven.
Maradona je postigao dva gola protiv Engleske, u četvrtfinalu svetskog prvenstva 22. juna 1986. u Meksiko Sitiju, samo četiri godine nakon što su Britanija i Argentina vodile rat oko Foklandskih ostrva.
 
Prvi gol Maradona je postigao rukom, ali sudija to nije video i priznao je gol. Maradona je posle meča rekao da je gol postignut "malo Maradoninom glavom, a malo rukom Božijom".
 
Maradonin drugi gol na tom meču, kada je predriblao skoro ceo tim Engleske i savladao golmana Pitera Šiltona, 2022. godine je proglašen "golom veka" u anketi Fifa.
 
Nakon meča Maradona je zamenio dres sa engleskim vezistom Stivom Hodžom, koji ga je dugoročno pozajmio Engleskom nacionalnom muzeju fudbala u Mančesteru, pre nego što ga je stavio na aukciju.
 
Maradona, koga mnogi smatraju navećim igračem svih vremena, borio se sa zloupotrebom kokaina, a preminuo je u novembru 2020. u 60. godini života. Prethodni rekord za jedan komad sportske opreme iznosio je 5.64 miliona dolara za dres Bejb Ruta iz Njujork Jenkisa, i ostvaren je na prodaji 2019.
  • Milivoje

    06.05.2022 10:21
    Velika je glupost ljudska ...
  • xqt

    05.05.2022 07:17
    Nije Maradona kriv
    Dok na mnogo mesta ljudi umiru od gladi, dres se kupuje za 9.3 miliona dolara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.