VIDEO: Kanadski producent udaljen sa crvenog tepiha u Kanu zbog indijanskih mokasina

Kanadski producent, indijanskog porekla, Kelvin Redvers, udaljen je sa crvenog tepiha u Kanu zato što je uz smoking obuo tradicionalne mokasine.

Filmski producent Kelvin Redvers po prvi put je trebalo da prošeta kanskim crvenim tepihom uoči premijere filma "Zauvek mladi" (Les Amandiers) rediteljke Valerije Bruni Tedeski. Znajući značaj pojavljivanja u Kanu, Redversi je želeo da iskoristi priliku i istakne pripadnost autohtonij indijanskoj zajednici severnoameričkog kontinenta, tako što je svoju formalnu odeću upotpunio parom tradicionalnih mokasina, prenosi RTS.

"Želeo sam da ponesem nešto što se smatra formalnom odećom u mojoj kulturu, a to je bio par prelepih mokasina koje je sašila moja sestra", rekao je Redvers za Varajati.

Međutim, čim se pojavio na crvenom tepihu, obezbeđenje mu je zabranilo ulazak i zahtevalo da obuje "obične" cipele da bi mu dozvolili da nastavi. Redvers naglašava da se osećao kao "kriminalac" jer je nosio mokasine koje su bile napravljene od losove kože i ukrašene prelepim perlama.
 
Ovo nije prvi put da festival odbija goste jer se ne pridržavaju strogih, ali ne i kodifikovanih formalnih pravila oblačenja. Pored kodeksa obaveznog nošenja crne kravate, na festivalu se pažljivo kontroliše i izbor obuće.
 
Poznato je da na kanskom festivalu žene nisu smele da se pojave u cipelama bez viokih potpetica. Ali posle protesta Džulije Roberts i Kristen Stjuart koje su se pojavile bosonoge na crvenom tepihu – odustalo se od ovog pravila, ali očigledno nije primenjeno i na tradicionalnu obuću. Svi se slažu da je ovakav pristup u najboljem slučaju zastareo, ali očigledno i vrlo diskriminatorski.
 
Nakon što ga je obezbeđenje zaustavilo, jedan od Redversovih kolega koji govori francuski, pokušao je da objasni da kanski kodeks mora praviti izuzetke kada su u pitanju autentični komadi koji reprezentuju nečiju kulturu. Kao što je dozvoljeno da se na ovakvm događajima muškarci pojave u kiltu.
 
Ali obezbeđenje nije popuštalo, i zapravo su postali prilično agresivni prema producentu.
 
"Prilično agresivnom obezbeđenju je dozlogrdilo, uneo mi se u lice i rekao: 'Moraš da odeš sada. Idite odmah. Idite odmah. Idite odmah. Odlazi!' Bio sam veoma zbunjen i povređen. Osećao sam se omalovaženim", naglašava producent.
 
To što se na Filmskom festivalu u Kanu mokasine tretiraju kao nedovoljno „formalne“ je u najmanju ruku ironično, s obzirom na to da se u starosedelačkoj kulturi severnoamerikanaca ova obuća nosi u posebnim prilikama. Unutar domorodačke zajednice, mokasine se često poklanjaju. One se tretiraju kao veoma značajan predmet i imaju sveto značenje.
 
Dan nakon premijere, rukovodstvo organizacije Kanskog filmskog festivala – uključujući i Fransoa Desrusoa, generalnog sekretara festivala i šefa crvenog tepiha – navodno su se sastali sa Redversom i izvinili se za incident.
 
Redvers se na kraju pitao da li bi stvari bile drugačije da nije nosio smoking i mokasine.
 
"Da sam obukao kompletnu tradicionalnu nošnju, ne bi me zaustavili, što je interesantno. Očigledno se zahteva da se po svaku cenu moramo uklopiti u unapred stvorenu, 'zapadnjačku', predstavu o tome šta je odeća za formalne i svečane prilike", zaključuje kanadski producent.
  • Dragan

    31.05.2022 21:02
    Za gospoju Natašu
    Poštovana, Srbi imena pišu u nominativu, a ne u vokativu. Dakle Sima je Sima, a ne Simo. Kao npr Đura Jakšić, Jaša Tomić, Sv. Sava.... Da ne nabrajam dalje
  • SM

    31.05.2022 09:23
    @Natasa
    A gde je slovo O u imenu Sima ? Napisala si @Simo.
  • Tristan

    31.05.2022 08:02
    Zatucana Evropa
    Postoji fašizam raznih nivoa. Na pr. Muški, ženski, etnički, a talijani kao veliki kreativni su sada pridodali i dres kod fašizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.